megújul a park

2017.12.06. 08:30

Bontják a Várkert rossz bicikliútját Pápán

Megkezdték a Várkerten végighaladó, mintegy 500 méter hosszú kerékpárút felbontását.

Polgár Tibor

Bakó István kiemelte, a nem szilárd burkolatú, murvás utak karbantartása folyamatos munkát igényel, aminek a városgondnok-Bakó István kiemelte, a nem szilárd burkolatú, murvás utak karbantartása folyamatos munkát igényel, aminek a városgondnokság igyekszik megfelelni Fotó: Polgár Tibor

A tervek szerint néhány hét leforgása alatt a végére érnek a munkálatoknak, melyek beleillenek a Belső Várkert teljes megújításának előkészületeibe. Az új kerékpárút elkészültéig a meglévő gyalogút egyik felét sárga vonallal leválasztották a bicikliseknek.A beton bontását a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. gépe végzi, míg a törmelék elszállítása és kezelése a városgondnokság feladata. A felbontandó kerékpárút alapja egyébként nem túl stabil, vélhetően az altalaj gyengesé-ge miatt repedezett meg a bicikliseknek épített felület - tájékoztatott Bakó István, a városgondnokság igazgatója. Hozzátette, az aszfalt- és a betontörmeléket deponálják, hogy később újrahasznosítható legyen.Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozta, több szempontból is indokolt volt a kerékpárút felbontása, ugyanis az mostanra számos szakaszon balesetveszélyessé vált.

Emellett lényeges, hogy a városgondnokság a szabad kapacitásait kihasználva végzi az ilyen tevékenységeket, fontos, hogy folyamatosan tud-ják előkészíteni a Belső Várkertet a munkaterület átadásához. Mint ismert, az úgynevezett Zöld város projektre (ami a Belső Várkert és az Erzsébet liget megújítását tartalmazza) egymilliárd forintot nyert el a pápai önkormányzat, ezt az összeget pedig szigorú szabályok szerint lehet elkölteni. Áldozó Tamás kifejtette, a pályázatban többek között meghatározták, hogy az egyes munkafolyamatokra mekkora támogatási összeget lehet fordítani. A Belső Várkert meg-újításához sokkal nagyobb értékű bontási munkát kell elvégezni, mint azt a projekt megengedi. Ezért a városgondnokság kapacitásainak terhére valósítanak meg bizonyos bontásokat, így jelentős összegeket lehet megtakarítani. Korábban hasonló módon valósították meg a szabadtéri színpad elbontását is, és a Bakó István által vezetett intézménynek lesznek még hasonló munkái.

Bakó István, a városgondnokság vezetője Fotó: Polgár Tibor

A polgármester elmondta, lezárult a Várkert tervezésének közbeszerzése, a nyertes cégnek 2018. szeptember 15-ig kell elkészülnie a kiviteli tervekkel. A Belső Várkertben és az Erzsébet ligetben összesen 14 hónap áll majd rendelkezésre a kivitelezési munkák elvégzésére, tehát 2019 végére újulhat meg a város legnagyobb parkja.Áldozó Tamás szólt arról is, hogy a kastélykerítés és-kapu rekonstrukcióját tartalmazó beruházás tervei már rendelkezésre állnak. Ám a megvalósítást egyebek mellett az is nehezíti, hogy a kerítés burkolására olyan egyedi téglákat kell gyártatni, amiket jelenleg egyetlen téglagyár sem készít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában