rendhagyó program

2017.10.16. 08:30

Bringázz a régésszel – pápai lelőhelyeken!

A tapolcafői forrástól indulva a helyi lelőhelyek nyomvonalán kerekeztek a résztvevők a Gróf Esterházy Károly Múzeum rendhagyó programján.

Laskovics Márió

s

A Gróf Esterházy Károly Múzeum Bringázz a régésszel elnevezésű, a Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolt programjában az érdeklődők Péterváry-Szanyi Brigitta régész-muzeológus vezetésével kerékpárral járták be a kiemelkedő pápai lelőhelyeket, elsősorban a középkori eredetű vízimalmokat október 7-én, szombaton.

Megérkezés a ma fogadóként, rendezvényhelyszínként működő Edvy-malomba. Balra Sántha Csaba tulaj, jobbra Péterváry-Szanyi Brigitta régész-muzeológus Fotó: Laskovics Márió

A szeles idő ellenére akadtak bátor vállalkozók a nem mindennapi túrára, amely a tapolcafői forrástól indulva a Hatkerekű, a Kishantai és a Nagyhantai, az Edvy-, valamint a Tízes-malmot érintette. Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta, a tapolcafői forrásbarlang 1990-es évekbeni feltárásakor római érmék is előkerültek, tehát már a rómaiak idejében is használatos volt a forrás, ami egyébként hévíz, hiszen télen és nyáron is 15-17 Celsius-fokos. Mivel nem fagy be, a rá épült malmok télen is működhettek.

Pápán a 16. században 18 malmot tartottak nyilván, melyek egy részét gabonaőrlésre, darakészítésre, másik részét kalló-, papír- és fűrészmalomként hasznosították.

- A Nagyhantai-malom tökéletes helyszín a régészeti munka szemléltetésére. 2013-as terepbejárásunk során a Tapolca medre melletti kiemelkedésen őskori, Árpád-kori településre utaló nyomokat találtunk. Az Edvy-malom az egyetlen, amelyet régészetileg hivatalosan kutattak 21. századi felújítása során, és középkori eredetű elemeket fedeztek fel. Az eredeti épület kőalapjait a barokk korban téglát használva újították fel. Jelenleg ez a barokk kori mivoltát idéző malom van a legjobb állapotban. A tíz kerekéről nevezetes, többfunkciójú Tízes-malom mindig a kastély tulajdonosának birtokát képezte – tudtuk meg a régész-muzeológustól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában