mozgalmas esztendő előtt

2018.01.10. 11:30

Csaknem tízmilliárd forintot kapott Pápa településfejlesztésre

A város történetében korábban még sosem jutott ilyen nagymértékű településfejlesztési forráshoz Pápa, mint 2017-ben.

Polgár Tibor

Áldozó Tamás irányításával Pápa példa nélküli összeget költhet két év alatt a város fejlesztésére Fotó: Polgár Tibor

Az erre a célra kapott közel tízmilliárd forint sűrű és mozgalmas évet vetít előre a pápaiak számára – többek között ez is szóba került az Áldozó Tamás polgármesterrel folytatott évértékelő beszélgetésünkön.

A városvezető kiindulópontként megjegyezte, 2017 fontos mérföldkő volt az önkormányzatok számára, hiszen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) keresztül szétosztották azokat a forrásokat, amik a következő években meghatározzák

az egyes településeken folyó munkát. – A korábbi években táplált reményeink jelentős része valóra vált 2017-ben, Pápa nagyon jól szerepelt a TOP-os pályázati kiírásokon, és a folyamat még nem zárult le, vannak további várakozásaink. Azt már tudjuk, hogy a TOP-nak köszönhetően közel 8,2 milliárd forintot, míg kormánydöntések nyomán további mintegy másfél milliárdot költhetünk el a város fejlesztésére a következő két esztendőben, ez példa nélküli ösz-szeg Pápa történetében. Egyúttal hatalmas felelősség is számunkra, hogy jól sáfárkodjunk ezzel a lehetőséggel – fogalmazott Áldozó Tamás.

Áldozó Tamás irányításával Pápa példa nélküli összeget költhet két év alatt a város fejlesztésére Fotó: Polgár Tibor

Szavai szerint szigorú gazdálkodás jellemezte az előző évüket, ellátták a kötelező önkormányzati feladatokat, miközben még arra is volt lehetőségük, hogy nagyobb fejlesztésekbe kezdjenek. Például korábbi kormányzati döntéseknek és saját forrásaiknak köszönhetően jelentős, hiánypótló útépítéseket indítottak meg a városban. – Szerencsére adottak voltak a nyugodt önkormányzati munka feltételei. Nem terhelte a helyi közéletet olyan kérdés, amely indokolatlanul nagy feszültséget kelthetett volna. Ugyanakkor örülnék neki, ha a jövőben élénkebb, tartalmas és előremutató vita folyna a város jelenét, jövőjét meghatározó kérdésekről. Ez eddig elmaradt, senki nem tárt a nyilvánosság elé alternatív, koherens jövőképet a miénkkel szemben. Megjegyzem, az ilyen viták lefolytatására a közösségi média teljesen alkalmatlan – húzta alá a polgármester.

Áldozó Tamás olyan, visz-szatérő problémának nevezte a tömegközlekedés helyzetét, amire nincsen mindenkit megnyugtató válasz. Az egyik alapvető nehézség, hogy a helyi tömegközlekedés a finanszírozásátalakítás következtében forráshiányos, az önkormányzatnak a teljes rendszer tavalyi átszervezése után is mintegy százmillió forintjába kerül a működtetése, mégis nagyon sokan elégedetlenek vele, ugyanis minden egyéni utazási igényt képtelenség kielégíteni. Közben folyamatosan átalakul a város, máshová kerültek a sokakat foglalkoztató munkahelyek, és nehéz ehhez igazítani a tömegközlekedés régóta használt, megszokott útvonalait. Szintén problémához vezet, hogy a több mint kétszáz éve épített belvárosi utcákat nem a mostani, jelentősen megnövekedett forgalomra tervezték, ezért csúcsforgalmi időszakok alakultak ki Pápán, ami 15-20 éve még elképzelhetetlen volt. Éppen ezért az önkormányzat igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni a bizton- ságos kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtésére, több sikeres pályázat is erre irányul. Másrészt próbálják úgy formálni a buszos tömegközlekedést, hogy az minél többeknek kedvező legyen – fejtegette a polgármester.

A helyi gazdaság tekintetében mindig lényeges kérdés, fontos mérőszám a munkanélküliségi mutató. Pápán 2017 végére két százalék alá, egészen pontosan 1,85 százalékra csökkent az álláskeresők aránya, a számuk 391 volt a legutolsó adatok szerint. Ez rekordalacsony munkanélküliségi rátát jelent. – Néhány évvel ezelőtt nem hittük volna, hogy 2018-ra megérjük ezt. Ám most az a helyzet, hogy vannak olyan pápai cégek, amelyek csak ezért nem bővítik az üzemüket, mert nincsenek további munkavállalók, akikkel növelni tudnák a termelést. Folyamatosan több száz állást kínálnak a városban. Nagy csodákat már nem tudunk tenni a munkanélküliség terén. Inkább megfordítom a kérdést: a teljes foglalkoztatás szintjén az önkormányzatnak már az a feladata, hogy a saját eszközeivel segítséget nyújtson a Pápán működő gazdasági társaságoknak a munkaerő-szükségletük kielégítésében. Ezt szolgálta például az a lépés, hogy a város tulajdonában lévő turistaszállót bérbe adtuk munkásszállónak. Emellett keressük a további lehetőségeket. Az iparűzésiadó-bevételeink évről évre nőnek, a helyi cégek egyre több terméket és szolgáltatást tudnak értékesíteni. Hozzá kell tenni, ez elsősorban a legnagyobb adófizetőkre igaz, a kis- és középvállalkozások élénkülését még csak egyes iparágaknál lehet látni. Összességében 2017-ben mintegy tíz százalékkal emelkedett az iparűzésiadó-bevételünk az előző évhez képest – közölte Pápa polgármestere, aki szólt arról is, hogy 2017 a reformáció 500. évfordulójának jegyében telt el, és a város a hagyo- mányaihoz méltón ünnepelte meg ezt a jeles jubileumot. Mint mondta, Pápa erős protestáns közösségekkel rendelkezik, amit például a reformációs rendezvénysorozatok, a református ótemplom felújítása is bizonyít, a hitnek ez a fajta megmutatkozása pedig példaértékű.

Áldozó Tamás rámutatott: 2018 különleges év lesz. Ez az első olyan alkalom, amiben a parlamenti voksolás nem esik egybe az önkormányzati választással, utóbbit majd 2019-ben tartják. – Ennek nyomán remélem, hogy szétválnak a város ügyei és az országos politikai, közéleti viták. Egyúttal bízom benne, hogy a választási kampányban minden résztvevő igyekszik megőrizni a méltóságát, és megadja a tiszteletet a politikai ellenfeleinek. Rengeteg munkánk lesz idén, 4-5 milliárd forint fejlesztési pénzt kell elköltenünk. Az előző esztendőkhöz hasonlóan 2018 elején is átbeszéljük a költségvetésünket a kollégáimmal. Szeretnénk részletesen, pontosan megismertetni a pápaiakkal, milyen fejlesztések, beruházások zajlanak majd idén a városban. Tapasztalataink szerint sokakat váratlanul értek a 2017-es útépítések, hiába számoltunk be ezekről előzetesen minden egyes fórumon, a nyomtatott és az elektronikus sajtóban. 2018-ban több ilyen beruházás is lesz Pápán. Például a Jókai utca építésekor a város fő közlekedési útvonalát átmenetileg ki kell vennünk a rendszerből. Továbbá egyebek mellett körforgalmakat alakítunk ki, kerékpárutakat építünk, piacteret bontunk. Sok minden megváltozik majd, ami érdekeket fog sérteni. Ezért is magyarázunk

el mindent lépésről lépésre, hogy kevesebb félreértést, indulatot keltsenek az egyes fejlesztések, átalakítások, építkezések – tekintett előre a városvezető. Hozzáfűzte, emellett például az állam is fejleszt majd Pápán a kórházban, a református egyházkerület folytatja a Március 15. téri kollégium felújítását, a magánszféra ugyancsak belelendült, óriási ütemben zajlanak lakásépítések.

– Sűrű és mozgalmas évünk lesz. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult a város fejlődéséhez. Az egyes fejlesztési projektek szakaszainak előrehaladásával még inkább motiváltabbak leszünk, látjuk, hogy egyre közelebb van a cél, ez pedig erőt ad a folytatáshoz mindenkinek. Pihenni majd ráérünk 2020-ban is – zárta gondolatait Áldozó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában