Csetény

2017.11.12. 12:56

A véradók mindennapi hősök

Véradás volt a bakonyi faluban, melyen kimagasló létszámban vettek részt az önkéntes véradók.

Müller Anikó Hanga

A véradók és a kitüntetettek, balról Nagy Attila, az első sorban balról Magyar Lászlóné

Harmincnégyen nyújtották karjukat, hogy segítsenek beteg embertársaikon. Ezt követően ünnepség keretében köszöntötték a véradókat. Magyar Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezet vezetője Náhóczki János gondolatát idézte: „Mi az a pár csepp vér? Neked szinte semmi. De másnak e néhány csepp, az életet jelenti. Kevésből lesz a sok, sokból pedig a tenger, s tengernyi vérrel már segíthet az ember.” Köszönetet mondott a megjelenteknek önzetlenségükért. Elmondta, a faluban az idén három alkalommal volt véradás, így száz egység vér került a kórházakba, megmentve háromszáz ember életét.

A véradók és a kitüntetettek, az első sorban balról Kondor István

A megyében a zirci terület lett az első a véradók versenyében, mely a csetényi véradók és vöröskeresztes aktivisták munkáját is dicséri. Magyar Lászlóné és Gavacs Zsoltné, a vöröskereszt helyi vezetője kitüntetéseket adtak át a többszörös véradóknak, tizenötszörös véradó Bősze Jánosné, hússzoros Varga Borbála, Magyar László, Kelemen Mária, Bákor Miklósné, harmincszoros Varga Lászlóné, negyvenszeres Simon Ervinné, negyvenötszörös Pálinkás István, Kovács Zoltán, Tóth Ferenc, ötvenszeres Pongrácz Lászlóné, ötvenötszörös Nagy Pál, Varga Gábor és kilencvennyolcszoros véradó Kondor István, aki immár kettőszázkilencvennégy ember életét mentette meg. Magyarné megköszönte sokéves kimagasló véradásszervező- és támogató munkáját az önkormányzatnak, Nagy Attila polgármesternek, Galambos Szilviának, a Vámbéry Ármin Általános Iskola igazgatónőjének és Gavacs Zsoltnénak. Nagy Attila köszöntőjében elismerően szólt a helyi vöröskeresztes aktivistákról és a véradókról.

A véradók és a kitüntetettek, balról Nagy Attila, az első sorban balról Magyar Lászlóné

– A véradók mindennapi hősök, akik vérüket adják embertársaik gyógyulásáért, ami azért is jelentős, mert az életmentő vért mesterségesen nem lehet előállítani. Jó látni, hogy van környezetünkben kilencvennyolcszoros véradó és több fiatal is, akik vérükkel támogatják mások egészségét, mondta a faluvezető.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Az ünnepség alkalmából közösségi összefogással összeállított kiállítás volt látható abból az alkalomból, hogy a településen száz évvel ezelőtt alakult meg a vöröskereszt hat alapító, százhetvenhárom rendes és harminchét rendkívüli taggal, Vörös Kereszt Egyleti Fiók elnevezéssel. A véradók tiszteletére rendezett ünnepi esten verssel közreműködött Simonffy Andrea, a zirci vöröskereszt önkéntese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában