tisztelet

2018.10.15. 13:52

Diktatúrák áldozataira emlékeztek Veszprémben

A kommunista és a fasiszta diktatúrák gaztettei nem különböztek egymástól, hangsúlyozta Menczer Erzsébet a szovjet kényszermunkatáborokba elhurcoltak tiszteletére rendezett megemlékezésen szombaton.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Veszprémből és térségéből a Szovjetunió munkatáboraiba deportáltakra a két éve felavatott Gulag-emlékműnél emlékeztek. Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) elnöke elmondta, hosszú hallgatást követően az utóbbi években számos film, tanulmány és könyv született, amely feldolgozta a Gulagra került honfitársaink történetét. Hozzátette, a SZORAKÉSZ az áldozatok előtt adózva az ország közel harminc helyszínén állított emlékművet.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Menczer Erzsébet hangsúlyozta, a kommunista és a fasiszta diktatúrák gaztettei nem különböztek egymástól: míg előbbi ideológiai, utóbbi faji alapon fordult a társadalom egyes csoportjai ellen. Megjegyezte, ennek ellenére máig fennáll egyfajta kettős mérce a két rendszer megítélésében, mert a kommunista diktatúra bűneivel szemben a társadalom megengedőbb.

Emlékeztetett, hazánkból közel egymilliónyian kerültek szovjet munkatáborokba, a német származású, vagy neve alapján annak minősített állampolgárok közül 250 ezer embert telepítettek ki Magyarországról. Hozzátette, magyarok százezrei veszítették életüket a Gulagon, akik hazatértek, másodrendű állampolgárként kellett élniük.

A megemlékezést – amelyen részt vett Szabó László Gulag-túlélő – koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában