ünnep

2017.11.21. 12:00

Egy évszázada áll a honvédüdülő

Csapatzászlót adományozott a köztársasági elnök a százéves fennállását ünnepelő honvédüdülőnek Balatonakarattyán.

Balogh Ákos

1917 novemberében vásárolta meg a Székesfővárosi Alkalmazottak Segítő Alapja Balatonkenese határában azt a 45 hektáros területet, melyre először szálloda épült, amely a második világháború során tábori kórházként üzemelt, az ’50-es évektől kezdődően pedig katonai üdülőtelep, végül a mai formájában ismert MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központtá vált.

A zászlót Szegő László dandártábornok (balra) adta át Piros Ottó ezredesnek ünnepélyes keretek között Fotó: Balogh Ákos

A százéves fennállás során számos változást, nehézséget és megújulást megélt honvéd-üdülőnek Áder János köztársasági elnök csapatzászlót adományozott, mely zászló a hazához, a nemzethez, az eskühöz és a csapathoz való kitartó hűség, valamint a bátorság, a katonai becsület és a bajtársiasság jelképe, egyben a katonai szolgálattal összefüggő, huzamosabb időn át végzett kiemelkedő szakmai tevékenység magas szintű elismerését is jelenti.

A zászlót Piros Ottó ezredes, a honvédüdülő parancsnoka ünnepélyes keretek között Szegő László dandártábornoktól, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának vezetőjétől vehette át. A parancsnok köszönőbeszédében kiemelte, évszázadok óta jól ismert, hogy a csapatok a zászló mögött sorakoznak fel, a központnál ez a zászló az összefogást és az összetartozást is szimbolizálja, egyben bízik abban, hogy az üdülő teljes személyi állománya felsorakozik majd a zászló mögé. Az ünnepi állománygyűlést követően Udovecz György a honvédüdülő száz évét bemutató könyvének bemutatójára került sor, majd számos fellelt, az üdülőhöz köthető relikviából nyílt kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában