reformáció 500

2017.09.25. 09:00

Egyedül Krisztus! – ez a legfontosabb üzenet

Egész hetes programsorozatot szervezett a Várpalotai Evangélikus Egyházközség, hogy így köszöntse a reformáció 500. évfordulóját.

Balla Emőke

Fotó: Pesthy Márton

Két rendezvénysorozatot szervez a Várpalotai Evangélikus Egyházközség a jubileumi évben. Az elsőt szeptember első hetében tartották, melynek az volt a célja, hogy az evangélikus gyülekezet megmutassa önmagát, közkinccsé tegye azt, amije van, ajándékot adjon a városnak, mondta Zsednai Józsefné várpalotai evangélikus lelkész. A gyülekezet a Thury-várban szervezte a programokat.

Az ünnepi hét „Erős vár” flashmobbal kezdődött a Dísztéren, az evangélikusok a vár kapujára kifüggesztették a 95 tételt, utalva az 1517. október 31-én történt eseményekre, amikor Luther Márton közzétette 95 tételét. CampanariTalabér Márta polgármester mondott köszöntőt, majd Borbás Zoltán művésztanárnak nyílt kiállítása, Művészet a reformáció ihletésében – „Ők is a reformáció útján jártak” – Lucas Cranach emlékére címmel. A program végén a résztvevők ízelítőt hallhattak a reformáció 500 évének zenei kincseiből Borbás Károly karnagy és a Tinódi kamarakórus előadásában.

Szabó Vilmos Béla nyugalmazott esperes, Hafenscher Károly lelkész, miniszteri biztos és Zsednai Józsefné, a várpalotai gyülekezet lelkésze a várban tartott istentiszteleten Fotó: Pesthy Márton

Másnap Kocsis István Árva Bethlen Kata című drámáját Kökényessy Ágnes adta elő a várudvaron. A reformáció nagyasszonyának, Árva Bethlen Katának (1700-1759) élettörténete elevenedett meg a Pozsgai Zsolt rendezte előadásban. A hét harmadik napján „A családfő így tanítsa háza népét” című programon a keresztyén nevelés örömeiről és lebontandó korlátairól beszélgettek a résztvevők, majd Fischl Vilmos evangélikus lelkész A kereszténység küldetése, felelőssége az iszlám árnyékában címmel tartott előadást. Lénárt Viktor új típusú kihívásokról, a keresztyénségnek a digitális világban való megjelenéséről beszélt. Arra kereste a választ, melyek a reformáció máig ható legfontosabb üzenetei. Az evangélikus lelkész hangsúlyozta, az embert nem lehet elválasztani Istentől, az ember legalapvetőbb kapcsolata az Istennel való kapcsolat. Úgy vélte, ma is a kapcsolatok tartanak meg bennünket; fontos, hogy milyen Istennel, a többiekkel, családdal, barátokkal, társainkkal, és önmagunkkal való kapcsolatunk. Luther úgy fogalmazott: „solus Christus”, „egyedül Krisztus”. Vissza kell találnunk Istenhez, Krisztushoz, az imádsághoz, hitünkhöz. A technika és a közösségi média világában tudnunk kell, hogy a gép és a technológia önmagában nem ördögi, de vajon felnőtt-e eléggé az ember, hogy azt okosan és jól használja? Fontos, hogy vonzó közösségeket, kapcsolatokat építsünk.

Szombaton a Continental Band adott koncertet, vasárnap a várudvaron tartottak úrvacsorás istentiszteletet, ahol Hafenscher Károly evangélikus lelkész, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos hirdetett igét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában