a kémia tudója

2018.05.17. 17:30

Ezüstéremmel tért haza Minszkből a veszprémi diák

A kémiai diákolimpiát 52. alkalommal rendezték meg nemrégiben Minszkben: a versenyen 135 diák vett rész 22 országból.

Juhász-Léhi István

Fotó: Juhász-Léhi István/napló

Szép veszprémi eredmények

Ezüstéremmel tért haza Arany Eszter, a veszprémi Lovassy László Gimnázium diákja, rajta kívül Sajgó Mátyás (Miskolc) és Botlik Bence, budapesti tanuló nyert hasonló színű medáliát.

Fotó: Arany Eszter

Arany Eszter kilencedikesként hallott a először a kémiai diákolimpiáról a barátaitól és tavaly vett részt először a megmérettetésen, amelynek nehézsége meghaladja a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia szintjét.

Tudta, hogy miből áll verseny: két elméleti fordulóból és egy gyakorlatiból, amire az ELTE-n készült fel a magyar csapattal egy táborban. Nagyon várta, mert mint mondta, nagyon szereti a nemzetközi környezetet.

-A kémiát a kezdetektől kedvelem. A hatodik utáni nyáron olvastam kémia könyveket, amelyek nagyon magukkal ragadtak, ezért elkezdtem külön kémia órára járni – meséli Arany Eszter. – Azóta a kémia tanulás minden percét élvezem, mert ez az a tantárgy, amivel megértem a világot; azt, hogy miként működik. Ez nagyon lenyűgözött, ezért még többet tanultam, és elkezdtem versenyekre járni, ahol hasonló gondolkodású emberekkel találkoztam.

A kémia ott van mindenütt

Eszter szerint az a legszebb a kémiában, hogy nagyon kicsi világban történik. Egy színváltozás például nagyon bonyolult, magyarázza. Mondja, hogy a kémia ott van mindenütt, életfolyamatainkban is.

-Lenyűgöző, hogy kicsi dolgok döntenek arról, hogy mi történik, és amit mi felfogunk, csak a töredéke – tudjuk meg Arany Esztertől, aki örül az ezüstéremnek.

Fotó: Arany Eszter

A Lovassy Gimnázium végzőse orvosnak készül, s ez így van jó ideje. Érdekli a gyógyszerkutatás is, akárhogyan is alakul, szeretné, ha a kémia az élete része lenne.

-A család nem is igazén az éremnek örült, hanem annak, hogy én örültem az éremnek, hiszen nagyon szerettem volna korábban is kijutni erre a versenyre. Anyukám azt mondta, hogy „mindent lehet, csak akarni kell”. Ez volt az igazolás, ám ha semmilyen érmet nem kapok, akkor is örültek volna. Annak örültek, hogy boldog vagyok – mondja búcsúzóul Arany Eszter, ám azt még köri, írjam meg, hogy a nemzetközi közeg inspiráló.

Nagy tekintélyű verseny

A Mengyelejev-verseny az egykori Szovjetunió kémiaverseinek utódja, de mára nem csupán a szovjet utódállamok vesznek rajta részt. A diákolimpiák nem mellékesen szerte a világon nagy tekintélyűek, hiszen a résztvevők is könnyen kapnak ösztöndíjat a világ bármelyik egyetemére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában