A fiatalok közül egyre többen maradnak otthon

2018.03.18. 08:00

Fejlődés és a múlt tisztelete Csabrendeken

Modern település Csabrendek, amely a folyamatos fejlődés mellett fontosnak tartja az értékei megőrzését is. A sümegi járás második legnépesebb települése ma 3045 lakost számlál.

Tisler Anna

Millenniumi lakópark a település határában

Többen tavasztól őszig töltik kint az idejüket

Sümeg felől érkezve a látogató bal oldalon a 2000-ben elkészült Millenniumi lakóparkot látja, modern házakkal, nagy udvarokkal, jobb oldalon, a dombokon pedig a szőlőhegy magasodik. Március közepén, hóolvadás után az első igazán tavaszias napok kicsalogatják a tulajdonosokat. Turcsi József polgármestertől megtudtuk, ma már a zártkertekbe is be lehet jelentkezni állandó lakosként. Néhányan éltek is a lehetőséggel. Többen tavasztól őszig töltik kint az idejüket. A területen sok pince vidékiek tulajdonában van. Az önkormányzat pályázati forrásból az egyik utat felújítja, hogy esőzés után is könnyebb legyen a közlekedés. Gond, hogy az erdő szélén sok a vaddisznó, az azok által okozott kár ellen a tulajdonosok kerítéssel védekeznek.

Millenniumi lakópark a település határában

A község dombon fekszik, így egy nagyobb esőzés vagy a hóolvadás gondot okoz. Hozzáláttak a csapadékvíz-elvezetés megoldásához. Az első ütemben a pályázaton nyert 77 millió forintból a Csabi, a Petőfi, a Tárkányi és a Bem utca vízelvezetését oldják meg. A többi utcára is nyújtanak be pályázatot. A teljes beruházás bekerülési költsége a tervek szerint meghaladja a félmilliárd forintot.

A fiatalok közül egyre többen maradnak otthon

A lakóparkban mindig van építkezés, de a letelepedni vágyók már nem csupán új házban gondolkodnak, hanem megvásárolják a régebben épülteket is, majd az igényeik szerint felújítják. A fiatalok közül egyre többen maradnak otthon. Szeretnek ugyanis Csabrendeken élni, ami ötvözi a falu és a város előnyeit. A családi házakhoz nagy kert tartozik, az utcabeliek ismerik egymást, jó a levegő, a szolgáltatások közül minden elérhető. Az óvoda konyháját nemrég újították fel, vásároltak új gépeket. Jelenleg a bölcsőde és óvoda épületének a felújítása van folyamatban. A közbeszerzési eljárás lezárulása után kezdődik a munka, amely során újabb csoportszobákkal bővül az épület. Pályázati forrásból 110 millió forintot nyert a település. A tervezett befejezés október vége, így addig a művelődési ház épületében helyezték el a csoportokat. Az iskola épületére az energetikai korszerűsítés keretében nap-elemeket szerelnek fel. Hamarosan az egészségügyi szolgáltatók is egy épületben működnek. A két háziorvosi rendelő mellett az egykori szolgálati lakásból alakították ki a védőnői és a fogorvosi rendelőt, a beruházás 25 millió forintba kerül. Az önkormányzat támogatja a háziorvosokat, hogy helyben végezzék el a vérvételt, az idős embereknek ne kelljen azért Sümegre utazniuk. A járás falvai nagy összeggel járulnak hozzá a kistérségi járóbeteg-ellátó működéséhez, ami a költségvetésükben jelentős kiadás, de fontosnak tartják, hogy a betegek minél közelebb a lakóhelyükhöz kapják meg az ellátást.

A polgármester, aki 1997 óta vezeti a települést, elmondta, kiemelten figyelnek az idősekre. A 70 éven felüliek, ha szo-ciális helyzetük ezt indokolja, kérhetnek kedvezményt a kommunális adóból. A 90 évesnél idősebbeket minden évben születésnapjukon ajándékcsomaggal köszönti fel az önkormányzat. A legidősebb csabrendeki egy 96. életévét betöltött hölgy.

A település és a szlovákiai galántai járásban fekvő Nagyfödémes több mint két évtizede ápol testvérkapcsolatot egymással. Ma már nem csupán az önkormányzatok, hanem a civil szervezetek is. A labdarúgócsapat tagjai rendszeresen találkoznak, és a 23. éve működő Kid Dance tánccsoport tagjai is többször adtak Nagyfödémesen műsort. A testvértelepülési kapcsolat huszadik évfordulóján Csabrendeken kitüntették mindazokat, akik a legtöbbet tettek azért, hogy jobb legyen az együttműködés.

A Kid Dance csoport tagjaira büszke a település. A modern táncos fiatalok számos versenyen öregbítették a település jó hírét. Serlegeik száma közelíti a százat. Jelenleg a polgármesteri hivatalban két szekrényben őrzik azokat.

Téginé Simonyai Erzsébet a Kid Dance táncosai által nyert serlegekkel

Az érdeklődő felnőttek a tárgyalkotó népi kézművességgel ismerkedhetnek Bardon Réka csuhés népi iparművész és népművészet ifjú mestere segítségével. Férje Csík Tamás tűzikovács, aki szintén megszerezte a népművészet ifjú mestere és a népi iparművész elismerést, munkái láthatók a térségben, valamint rendezvényeken be is mutatja a tevékenységet az érdeklődőknek.

Egykor a mai Csabrendek területe a nemesek kedvelt lakóhelye volt

Létrehozták a helyi értéktárat, ugyanis számos dolgot tartanak megőrzésre méltónak. Az első világháborús hadi sírok felújítását tervezik, valamint az Árpád-kori templomot szeretnék az egyház segítségével mielőbb rendbe tenni. Egykor a mai Csabrendek területe a nemesek kedvelt lakóhelye volt, így több kúria maradt az utókorra.

A Hátzky-kúria önkormányzati, a többi magántulajdonban van. A Hátzky-kúria az iskola területén található épületének a tetőszerkezetét már kicserélték. A teljes helyreállítást több ütemben tervezik.

A Fekete-kastély a 18. század második felében, barokk stílusban épült. Vélhetően az idők folyamán többször átalakították azt. A magántulajdonban lévő épület egykor Csabrendek legnagyobb birtokosának, a galánthai Fekete családnak a tulajdona volt.

Fekete György, aki elnyerte a grófi címet, felesége, Nicky Anna hozományaként került a Fekete család birtokába Rendek. Fiuk Fekete János író és költő volt, aki Voltaire-rel is levelezett.

Az Oszterhueber-kúria a 18. század végén épült. A család csabrendeki ágának megalapítója az a sümegi születésű Oszterhueber György volt, aki Széchenyi István jószágigazgatójaként szerzett birtokot Csabrendeken. Feleségétől, Hertelendy Klárától öt gyermeke született, a másodszülött Péter, honvéd hadnagy itt élte le életét.

Sokan érdeklődnek az épületek története iránt is, és remélik, a jelen korban élők is hagynak maguk után olyan dolgokat, amelyekre büszkék lesznek az utódok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában