A millenniumhoz méltón

2018.01.21. 14:53

Felújítják az ezeréves bakonybéli apátsági templomot

Az ezeréves bencés Szent Mauríciusz-monostor 1,4 milliárd forintos állami támogatásból újul meg a kor követelményeinek megfelelően.

Laskovics Márió

A bakonybéli bencés Szent Mauríciusz Monostorhoz 1750 és 1754 között barokk stílusban épített apátsági templom 2018. január 18-án. Az 1,4 milliárd forintból megújuló templomot előreláthatólag idén októberben adják át. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Különleges jubileumra készül Bakonybél, ugyanis idén lesz ezer éve, hogy Szent István király megalapította a Szent Mauríciusz-monostort és megtelepedett egy kis szerzetesközösség a völgyben. A millenniumra egy 2016-ben elnyert, 1,4 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően megújulnak, illetve bővítésre kerülnek a monostorhoz tartozó épületek – a monostor épületének kivételével –, a vallási és turisztikai szolgáltatások hatékonyabb ellátása és üzemeltetése céljából – tudtuk meg Halmos Ábel perjeltől, aki részletesen bemutatta a beruházás elemeit.

A bakonybéli bencés Szent Mauríciusz Monostorhoz 1750 és 1754 között barokk stílusban épített apátsági templom 2018. január 18-án. Az 1,4 milliárd forintból megújuló templomot előreláthatólag idén októberben adják át. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A projekt magában foglalja a templom kívül-belüli megújítását, az állagmegóvási munkák elvégzése mellett a belső tér a mai funkcionális, liturgikus és esztétikai igényeknek megfelelően kerül átalakításra: fűthető lesz, a szerzetesi stallumokat kényelmesebben rendezik el, a templomtér új padok mellett korszerű és energiatakarékos világítási rendszert kap, amely méltó a műemléki környezethez.

A fogadóépület helyiségeinek átstrukturálásával, bővítésével a látogatók tágasabb, kényelmesebb térben ismerkedhetnek a monostor termékeivel, szolgáltatásaival, könnyebben közelíthetik meg az ajándékbolt, a kóstoló helyiséget, a kávézót vagy a gyógynövényszárító padlást.

A ma még szűkös térben működő műtárgymásoló-bronzmegmunkáló és könyvkötő műhelyek új épületszárnyban várják majd a látogatókat, ahol ezentúl látványműhelyként is funkcionálnak. A zarándokpihenő megújul, valamint a turistaudvar tere is átalakul, rendezettebb lesz. Az egykori magtárépületben és annak kibővítésében kap helyet a monostor ezer éves történetét bemutató új kiállítás, ahol eredeti műtárgyak, egyedi épített installációk, tablók és multimédiás eszközök segítségével elevenedik meg a történelem, illetve vetítés keretében ismerhető meg a ma itt élő bencések élete.

A monostorral szemben épül az egyházközség közösségi háza, ahol az egyházközség közösségi programjai, ünnepi alkalmai és más rendezvények kapnak helyet. A monostor előtti Szent Gellért tér központi helyzetéhez méltó kialakítást kap úgy, hogy látványában is illeszkedjen a megújuló épületegyütteshez. A projektben az épületegyüttes megújuló energetikai programjának részeként megvalósul egy geotermikus hőt hasznosító és napelem-erőművel felszerelt energiafészer is, melyben fedett parkolóhelyeket biztosíthatnak. A környezettudatos megoldások alkalmazása az energiaköltségek jelentős csökkenését ígéri.

– A felújítás idejére bezárt a templom. Húsvétig közösségi oldalunkon engedünk bepillantást szerzetesi mindennapjainkba. Az építkezések nem önmagukért történnek: szeretnénk megőrizni és továbbadni spirituális, kulturális és természeti értékeinket” – tette hozzá a perjel.

Márkus Zoltán, az 1200 lelkes település polgármestere a Magyar Kurírnak nyilatkozva elmondta, a munkálatok ideje alatt, azaz tavaly szeptember vége óta a faluház ad helyet a szentmiséknek, szertartásoknak, ezzel segítve az egyházközség zavartalan életét. A falu lakossága is készül a millenniumi évfordulóra, 2018-ban és 2019-ben több közösségi rendezvényt, kiállítást terveznek, amik egyszerre szolgálják a falu és a hitéleti hagyományt képviselő monostor ismertségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában