a 3-as számú választókerület országgyűlési képviselője

2018.05.25. 07:00

Fenyvesi Zoltán: A turizmus lehet a kitörési pont

Fenyvesi Zoltán, a 3-as számú választókerület alig egy hónapja megválasztott országgyűlési képviselője a napokban már elkezdte a parlamentben a bizottsági munkát, szem előtt tartva a körzet településein élők érdekeit is. Minderről lapunknak nyilatkozott a minap. 

Tóth B. Zsuzsa

A képviselő szerint a balatoni kerékpárútról leágazó utakat kell megvalósítani, azokkal bekapcsolható Sümeg és Tapolca is a vérkeringésbe Illusztráció: Nagy Lajos

Mire számíthat Tapolca a fejlesztések tekintetében a jövőben? Lehetséges-e olyan mértékű előrelépés, amely Sümeget jellemzi most?

- Amennyiben a tapolcai városvezetés is a sümegihez hasonlóan él a lehetőségekkel, Tapolca szintén szépen fejlődik majd. Keresni kell a for- rásokat biztosító csatornákat, nem ellenségeskedni a döntéshozókkal. Tekintettel arra, hogy Fidesz-kormánya van az országnak, a város fejlődésének nem tesznek jót azok a megnyilatkozások, mint példá-ul az, hogy Tapolcának a má-sodik világháború nem okozott akkora kárt, mint a Fidesz.

Számíthat-e a város a közeljövőben a tanuszoda elkészültére?

- Elkezdődött az uszodai közbeszerzési eljárás előkészítése, ez a Nemzeti Sport Központ és a városvezetés feladata. A tervezők keresik a megoldásokat. A város kompromisszumkészsége esetén biztosan előrehaladott állapotba kerül az uszodaprojekt, és elkezdődhet a beruházás.

Milyen fejlődési lehetőségei vannak a térségnek?

- A kitörési pont a turizmus, az abban rejlő lehetőségeket kell megtalálni. Azokat, amelyekkel kibővíthető az idegenforgalmi szezon a tó környékén. Ez egy hosszú folyamat, de vannak jó kezdeményezések. Például Badacsonyban, ahol a Turisztikai Céh Egyesület összefogott a borászokkal, és már a téli szezonban is mindig van nyitva egy-egy borászat. Ha mind-egyik nyitva lenne, az nem lenne gazdaságos, de összefogva a céljaikat összeegyeztethetik a turisták céljaival. Biztosan lesz egy-két év, amikor nehézségekkel küszködnek, amíg nem lesz gazdaságos, de túl kell lenni ezen, hiszen pár esztendő múlva biztosan hasznot hoz a kezdeményezés.

A választás előtt a kerület településein élők egy problématérképen jelezhették, hogy lakóhelyükön melyek a legégetőbb feladatok. Melyek valósulhatnak meg ezek közül a közeljövőben?

- Kértem, hogy a települések lakói jelezzék, ami számukra fontos. Kiderült, hogy az utak fejlesztése a legfontosabb a településeken belül és kívül. A kormány elindítja a Modern falvak programját, a Modern városok programhoz hasonlóan. Biztosan kiemelt cél lesz tehát az úthálózat fejlesztése, javítása a főutakon és a bekötő utakon is. A Tapolca-Zalahaláp-Nyirád közti út bekerült az úgynevezett felborult utak kategóriájába, tehát sürgős megoldást igényel, 2019-ben megkezdődhet a beruházás. Amint Sümegen a 84-es úton a korábban már megtervezett körforgalom építése szintén. Utóbbi tervei elkészültek, de mostanra elévültek. Fel kell újítani azokat, és nem lesz akadálya a megvalósulásnak. A Nyirád és Halimba közti szakaszon, valamint a Káli-medence útjain ugyancsak lesz tennivaló.

Sokan várják a kerékpárút elkészültét Tapolca és Szigliget között.

- A Településfejlesztési Operatív Program pályázati támogatása keretében valósulhat meg a kerékpárút, annak semmi akadálya nem lesz. Kérdéses azonban a nyomvonala. Több lehetőség felmerült, Raposka és Hegymagas mellett az út közelében, vagy a patak partján. Illetve Kis-apáti felé ugyancsak megkerülheti a Szent György-hegyet az út.

Több fórumon is felmerült a Tapolca-Sümeg zarándokút megvalósításának igénye a közelmúltban

- A turisztikai célok között szerepel a zarándokturizmus kihasználása, amely jelentős bevételt hozhat. Olyan ágazat ez, amelyet eddig nem használtunk ki. A zarándokok számára ki kell ajánlani az utakat, akkor még többen érkeznek. Nagyvázsony, Sümeg jelentős célpont, de azokat a turisztikai attrakciókat is fel lehet tenni erre a térképre, amelyek a turizmusban eleve szóba jöhetnek. A balatoni kerékpárútról leágazó kerékpárutakat kell megvalósítani, azokkal bekapcsolható Sümeg és Tapolca is a vérkeringésbe. Továbbá meg kell építeni ehhez a megfelelő kerékpártárolókat is, hiszen sokan értékes járművekkel érkeznek.

_Fenyvesi A képviselő szerint a balatoni kerékpárútról leágazó utakat kell megvalósítani, azokkal bekapcsolható Sümeg és Tapolca is a vérkeringésbe Illusztráció: Nagy Lajos / Napló

 

A problématérképen a munkahelyteremtés is jelentős hangsúlyt kapott.

- Sokan kiemelték ezt a területet, de úgy gondolom, nem biztos, hogy nagy gyár, üzem telepedik a Balaton környékére. Elsősorban a helyi és a turisztikai beruházások fejlődését kell segíteni, ezek fogják meghozni a várt munkahelyeket. Badacsony környékén főleg a turisztikai beruházások, hotelek, panziók, magánszállások fejlesztése ad munkalehetőséget a környékben élők számára.

A választókerületből listáról Rig Lajos szintén bekerült a parlamentbe. Számíthatnak a kerület lakói az önök közös munkájára?

- Volt már hasonló példa ilyesmire. A térségben az egyéni képviselőnek van elsődleges feladata, ő kell, hogy képviselje azokat, akik megválasztották. A listás képviselő a pártfeladatokat hajtja végre. Nem hiszem, hogy egy jobbikos képviselő a kormánypárti frakció javaslatait megszavazza majd. Nem várok itt nagy áttörést.

Mostanra a bizottságok tagjai elfoglalták helyüket, ön milyen feladatokat kap?

- Az európai ügyek bizottságában és a nemzeti összetartozás bizottságában kaptam feladatot. Mindkettő külügy, előbbi minden olyan témával foglalkozik majd, amely az uniót és az európai országok kapcsolódási pontjait érinti, utóbbi a határon túli magyarsággal foglalkozik. Itt és az oktatással foglalkozó területen szerettem volna dolgozni, örülök, hogy sikerült. A bizottságok munkájában biztosan megjelenik majd az oktatás, és tudom használni mindkét szakomat, a németet és a történelmet is. Júniusban egy berlini konferenciára készül a frakció, a külügyi munka elkezdődik számomra.

A másik két feladatkörtől pedig búcsút kellett vennie.

- Összeférhetetlenség miatt le kellett mondanom mindkét korábbi tisztségemről. A várpalotai gimnáziumot az igazgatóhelyettes vezeti az új igazgató megválasztásáig, de maradtam státuszban, fizetés nélküli szabadságra mentem, míg a ciklus tart. A Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöki székébe a Fidesz listájáról kerül be egy képviselő, később majd a testület választ új alelnököt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában