ROVINJ

2017.11.11. 07:00

A festői szépségű város történelme rendkívül gazdag, több birodalomhoz is tartozott

Szűk sikátorok, házak közötti kötélen száradó ruhák, tengerbe futó utcák, mediterrán hangulat. Horvátország és az Isztriai-félsziget egyik legszebb települését az emberiség történetében mindenki magáénak akarta.

Sági Ági

Rovinjban minden utcácska a hegytetőre vezet, ahol a Szent Eufémia-székesegyház áll, tetején a név-adó szent két méter magas, álló alakjával Fotós: Sági Ági

A mai Rovinj területén már az időszámításunk előtt telepedtek le emberek, amit a bronzkorból és a vaskorból származó régészeti leletek igazolnak. A területen uralkodtak a rómaiak, a keleti gótok, a hunok, a bizánciak és a longobárdok.

Volt a Frank Birodalom és több évszázadon át a Velencei Köztársaság része is. Rövid ideig volt független város, többször az Osztrák-Magyar Monarchia, egyszer a Francia Királyság része. Megszállták a németek, majd Jugoszlávia része lett. Mégis az olasz fennhatóság volt a legmeghatározóbb a város történetében, hiszen még 1911-ben is népességnek közel 98 százaléka olasz anyanyelvű volt, őket a következő tíz év alatt szinte teljesen elüldözték. 1991 óta Rovinj a független Horvátországhoz tartozik. Aki nem szereti a zsúfoltságot, ne nyáron és a főszezonban utazzon ide, a kisváros ősszel és télen is szép lehet. Aki mégis nyáron jön, annak számolnia kell a mindent elözönlő turistaáradattal, főként az olaszok és a németek vannak sokan, de magyar szót is sokszor hallani. Ugyan nagy a tömeg, de a rengeteg turista fogadásához felnőtt a város és környéke. A legfontosabb, hogy az utazás kipipálható, hiszen az Isztriai-félsziget csücskéig vezet autópálya, és a nyugati partot is jó minőségű, a falvakat elkerülő autóúton lehet elérni. Tradicionálisan szombattól szombatig tart egy üdülési hét Horvátországban, de a szállásadók ettől egyre inkább hajlandóak eltekinteni, és a hét közben utazóknak nem kell az autópályán órákat várni, hogy az autópálya díját kifizethessék.

Rovinjban minden utcácska a hegytetőre vezet, ahol a Szent Eufémia-székesegyház áll, tetején a név-adó szent két méter magas, álló alakjával Fotós: Sági Ági

Rengeteg a rendelkezésre álló szálláshely. Apartmanok, szállodák ezerszámra vannak a várostól több kilométernyire a tengerpart közelében északnak és délnek is. Több helyen van hajótaxi-szolgáltatás, ami egy szállodakomplexum mólójáról Rovinj óvárosának kikötőjébe viszi az embereket. Ezek a taxik kishajók, melyekre 50-60 ember is felfér, egy út személyenként 1000 forint körüli kunába kerül. A borsos árért cserébe nem kell a belvárostól esetenként távoli és zsúfolt fizetős parkolókban helyet vadászni, és valamelyik hangulatos sikátor kiskocsmájában lehet inni egy narancssárga Aperolt, az olasz keserűlikőrt, ami az Isztrián is nemzeti italnak számít.

Rovinjban minden utcácska a hegytetőre vezet, ahol a Szent Eufémia-székesegyház áll, tetején a névadó szent két méter magas, álló alakjával. A templomot belülről is érdemes megnézni, és előtte gyönyörű panoráma nyílik a tengerre és a környező kis szigetekre.

Hogy honfitársaink között is népszerű Rovinj, bizonyítja, hogy a vasárnapi piacnapon az árusok mindenhol az ember után szólnak pár kedves szót magyarul is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában