Fűtsön be!

2017.09.24. 09:19

Tartós marad a hideg – Hasznos tippek fűtésindításhoz!

A tartós hideg miatt egyre jobban lehűlnek a házak, lakások. Aktuálissá vált a fűtésindításról beszélni.

VKSZ Zrt.

A fűtés beindítása egyszerűbb, annak, akinek saját kazánja van, de nem mindig egyértelműek a teendők távfűtött épületek esetén.

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hasznos tanácsokkal látja el a veszprémi lakosokat:

Távfűtésű lakások esetében a fűtésindítás egyik legalapvetőbb feltétele a belső fűtési rendszerek légtelenítése. Mivel a fűtési rendszerek eltérnek, így a légtelenítésük is másképpen történik. A légtelenítés lehet központi, lépcsőházankénti, strang, illetve strang páronkénti vagy helyi, azaz radiátoronkénti légtelenítés. A VKSZ Zrt.-vel szerződéses viszonyban álló partnereknél a cég szakemberei, míg a szerződéssel nem rendelkezőknél a közös képviselők által megbízott szakemberek végzik a légtelenítést.

Légtelenítésnél fontos, hogy a radiátorok előtti elzáró, illetve szabályozószelepek nyitott állapotban legyenek, így biztosítva, hogy a levegő távozhasson a légtelenítési pontok felé. A távfűtött épületek jelentős részében előfordul, hogy a felhasználó hiába nyitja ki a szelepet, a levegő akkor is beszorul a radiátorba, mely probléma csak a fűtés indításakor észlelhető (nem fűt, vagy csak részben fűt a radiátor).

A jelenség magyarázata, hogy a szeleptányér leragad a szelepülésre. A leragadás sokszor a termosztatikus radiátorszelep helytelen használatából adódik. Hibás gyakorlat ugyanis a fogyasztók körében, hogy a fűtési szezon végével teljesen elzárják a radiátorszelepeket (a nyári melegben a termo fejben lévő hő patron a szeleptányért ráfeszíti a szelepülésre) és csak a fűtési idényben nyitják meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fogyasztók használják ki a termosztatikus radiátorszelep nyújtotta lehetőségeket az egyenletes hőmérséklet elérése érdekében, illetve kerüljék a szelepek hosszabb ideig történő lezárását, mely a szelepek időszakos kinyitásával elérhető. Javasolják, hogy szelepleragadás esetén pedig, szakemberek segítségét vegyék igénybe.

Műszaki hiba esetén a VKSZ Zrt. kollégái lehetnek segítségükre: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában