A jövő kihívásai

2017.11.14. 07:00

Véget ért a hajmáskéri hadgyakorlat

Közel ezer katona és több mint kétszáz haditechnikai eszköz részvételével, közös kiképzésekkel, éleslövészetekkel és egy nagyszabású harcászati mozzanattal zárult a Clever Ferret 2017 hadgyakorlat.

Balogh Ákos

A magyar haderő számára felbecsülhetetlen értékkel bíró együttműködés a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék Fotó: Balogh Ákos

A nálunk gyakorlatozó olasz és szlovén katonák a magyarokkal együtt annak a Többnemzeti Szárazföldi Köteléknek (Multinational Land Forces – MLF) a tagjai, mely több mint húszéves, és melynek célja a térség biztonsági és védelmi képességeinek közös erősítése.

A magyar haderő számára felbecsülhetetlen értékkel bíró együttműködés a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék Fotó: Balogh Ákos

Az 1996-ban alakult gyors reagálású dandár, mely képes hatékony választ adni a katonai kihívásokra, többek között humanitárius és kutató-mentő feladatokra, illetve válságkezelő, békefenntartó és béketeremtő műveletekre egyaránt bevethető, ha szükséges. Az egység katonái évente egyszer közös hadgyakorlaton vesznek részt, mely idén hazánkban, a bakonyi lő- és gyakorlótereken zajlott. A kiképzés célja az együttműködés, az integráció, a felkészültség, a kiképzettség és harmonizáció fejlesztése volt, és mint az éleslövészeten kiderült, ez sikerült is a két hétig együtt gyakorlatozó katonáknak.

Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi haderőnem főnöke a látottak alapján elmondta: annak az együttműködésnek van jövője, amely hangsúlyt fektet arra, hogy megértse a jövő kihívásait, felkészüljön rá és mi ezt megtettük. Három nemzet, egy csapat, ezt is bebizonyítottuk és bemutattuk, felkészültünk a kihívásokra, tehát az együttműködésnek van jövője – tette hozzá a tábornok, majd gratulált a résztvevőknek.

 

Paolo Fabbri dandártábornok az MLF parancsnoka értékelésében kiemelte: – A húsz év alatt rengeteg célt sikerült elérnünk, azonban egyes tervek elérésén még mindig dolgozunk. Ezek közül talán a legfontosabb egymás valódi, mély megismerése és megértése. Ez azt jelenti, hogy tisztában legyünk a katonák képességeivel és ezeket ki is tudjuk használni.

A nemzetekkel közösen tervezett és végrehajtott feladatok tehát nemcsak a szakmai fejlődést, tapasztalatszerzést és a képességek fejlesztését segítették az elmúlt napokban, hanem hozzájárultak ahhoz is, hogy a magyar haderő számára felbecsülhetetlen értékű együttműködés még szorosabbá váljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában