Mi az igazság?

2017.11.22. 08:11

Hat gyermeket vettek el a berhidai szülőktől

Nem értik Csonnóék, hogy miért vitte el a gyámügy hat gyermeküket, amikor a szülők szerint a család rendezett körülmények között élt Berhidán.

Kovács Erika

A szülők szeretnék visszakapni gyermekiket, nem értik, miért vették el őket harmadszor Fotó: Penovác Károly

Azt sem tudták megmondani, hogy erre vajon miért kerülhetett sor immár alkalommal? Az apa cáfolta az ellene felhozott vádakat. Megkérdeztük a kormányhivatalt is az esetről.

-Borzasztó, ami velünk történt, majd megszakad a szívünk gyermekeink után! Mindenki sírt, zokogott, belénk kapaszkodtak, amikor a közelmúltban a gyámügyesek jöttek és elvitték őket nevelőszülőkhöz. A kisebbek el is bújtak, hogy maradhassanak, nincsenek szavak a történtekre, ezzel fogadtak minket a szülők, Csonnó István és Gecsei Katalin. A fiatal pár hat gyermeket nevel, a legnagyobb 12 éves, a legkisebb egy esztendős. Az apa egy személyszállítónál dolgozik, az anya otthon van a gyerekekkel. Amikor ott jártunk, szerény otthonuk rendezettnek, tisztának tűnt.

A szülők szeretnék visszakapni gyermekiket, nem értik, miért vették el őket harmadszor Fotó: Penovác Károly

Aztán egymás szavába vágva, a történtek hatása alatt felindultan, szomorúan elmesélték, évekkel ezelőtt jelenlegi otthonuk udvarán laktak a kis házikóban. -A nagyobb épületben akkor még a szüleim éltek, vetette közbe István, akinek édesapja azóta meghalt, édesanyja itt lakik, Berhidán. A pár így folytatta, akkoriban vitték el először a gyermekeiket tőlük. Felidézték, akkor még nem volt náluk nem víz, sem villany, de a szülők később rendezték a körülményeket. –A gyámügyesek azt mondták nekünk, nincs kimeszelve, nincs fürdő, intézzünk egy másik házat, akkor visszakaphatjuk a kicsiket, jegyezte meg az asszony. A szülők így is tettek, néhány hét alatt tágas albérletbe költöztek Csajágon, ahová aztán vissza is adták nekik gyermekeiket. Mint mondták, kálváriájuk ezzel nem ért véget. Nemsokára Berhidán egy tágas, többszobás házat néztek ki maguknak. Odaköltöztek albérletbe, de onnan is elvitték a gyermekeket tőlük. A berhidai házból jöttek át ide, jelenlegi otthonukba, István édesapjának halála után. Innen, ahogy fogalmaztak, a rendezett körülmények ellenére vették el tőlük a gyermekeket. Emiatt fordultak a nyilvánossághoz.

-Egész életemben arra törekedtem, hogy mindent megadjak nekik, állította az apa, majd sorolta: 23 éves koráig képezte magát, kitanulta a kőműves, térköves, hegesztő szakmát, jogosítványt szerzett, bodzát is szokott gyűjteni, hogy abból is legyen pénzük. A gyerekeket rendesen vitték óvodába, iskolába, akik este tévét néztek, és fürdés után mesét olvastak nekik.

Kérdésünkre, hogy a rendezett otthonból szerintük miért vihették el mégis a gyermekeket tőlük, István így fogalmazott: állítólag ő agresszív ember, és tudatmódosítóval él, amit a férfi cáfolt. Felidézte, be is vitték vizsgálatra, de negatív lett az eredmény.

A szülők aztán egy hivatalos papírt mutattak nekünk, amelyből többek között kiderült, az apa a gyerekek szerint fehér port szippantott előttük az asztalról, meg aztán István férfi testvére, amikor náluk járt, a lányokkal aludt. -Ezekből egy szó sem igaz, semmire nincs bizonyíték! Amikor váratlanul érkezett hozzánk a gyámügy, akkor is rendben találtak mindent, közölte emelt hangon István. A szülők megfellebbezték a hivatalos döntést, és bíznak abban, mielőbb visszakapják gyermekeiket.

Megkérdeztük a kormányhivatalt az esetről, ahol azt a választ kaptuk, hogy az ügyben jogorvoslati eljárás van folyamatban, ezért azzal kapcsolatban a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak nem áll módjában nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában