történelmi ismeretek

2017.10.16. 20:53

Hazafias-honvédelmi vetélkedőt szerveztek várpalotai diákoknak

A helyőrség történetével is megismerkedhettek a Bartos iskola diákjai azon a honvédelmi vetélkedőn, amelyet a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja szervezett nekik a napokban a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Hajnal István nyugállományú vezérőrnagy szerint a tanórai kereteken kívül is beszélni kell a gyermekeknek a honvédelemről Fotó: Szabó Péter Dániel

- Több évtizedes hagyomány iskolánkban, hogy a pákozdi csata évfordulóján harci túrát, akadályversenyt rendezünk a tanulóink számára. Idén rendhagyó módon egy hazafias-honvédelmi vetélkedővel ünnepeljük ezt a napot, s törekvéseinkben jó partnerre találtunk a Gábor Áron Nyugállományúak Klubjában. Külön öröm, hogy a Dobszai József nyugállományú alezredes vezette klub meghívására Hajnal István nyugállományú vezérőrnagy is részt vett az eseményen, s néhány személyes élményét is megosztotta a hallgatósággal – mondta el Pócsik József, a Bartos iskola igazgatója.

Hajnal István nyugállományú vezérőrnagy szerint a tanórai kereteken kívül is beszélni kell a gyermekeknek a honvédelemről Fotó: Szabó Péter Dániel

A rendezvényt lebonyolító klub a fegyveres testületek nyugállományú tagjait tömöríti egyesületbe. A vetélkedő zsűrijében ott ült a már említett Hajnal István nyugállományú vezérőrnagy is, aki 1986 és 1989 között az egykori várpalotai tüzérkiképző központ parancsnoka volt.

- Fontosnak tartom a tanórai kereteken kívül is beszélni a fiataloknak a honvédelemről, annál is inkább, mert valószínű, hogy a tankönyvekben a katona-történelmi ügyekről, a hadtörténetről viszonylag kevés szó esik. Nagy öröm, hogy a diákok érdeklődtek a helyi vonatkozású történelmi események iránt – mondta el Hajnal István, aki a feladatok során a két legjobban teljesítő diákot személyes ajándékával is meglepte.

A Gábor Áron Nyugállományúak Klubja célkitűzései közé tartozik, hogy rendhagyó módon népszerűsítsék a történelmet az általános és középiskolások körében egyaránt.

- A legnagyobb sikert, elismertséget ez a terület hozza nekünk. Kötelességünk, hogy a tanulók körében hazafias, honvédelmi nevelőmunkát végezzünk. Vidám, játékos formában igyekszünk gazdagítani a diákok történelmi alapismereteit – mondta Dobszai József nyugállományú alezredes, aki hozzátette, hagyomány, hogy a vetélkedőkön részletesen megismertetik a diákokat a várpalotai helyőrség katonatörténetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában