Katasztrófavédelm

2018.06.22. 11:30

Hazai fecskendőt kapott a veszprémi tűzoltóság

Új tűzoltóautót és műveleti járművet állított szolgálatba a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Marton Attila

Az új gépjárműveket ünnepélyes keretek között avatták fel az Óváros téren Fotó: Pesthy Márton/Napló

21 éves járművet váltja le

A két új eszközt, egy Rába-Heros Aquadux-X 4000 gépjárműfecskendőt és egy Volkswagen Amarok terepjárót az Óváros téren tartott ünnepségen avatták fel. Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntőjében kiemelte, a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amelynek egyik feltétele, hogy a kor kihívásainak megfelelő technika álljon rendelkezésre. Hozzátette, a fecskendő a veszprémi tűzoltó-parancsnokság 21 éves járművét váltja fel.

Az új gépjárműveket ünnepélyes keretek között avatták fel az Óváros téren Fotó: Pesthy Márton/Napló

A magyar tűzoltók igényei alapján szerelték fel

A gépkocsi négyezer liter oltóanyagot szállíthat, habképzőanyag-tartálya négyszáz literes, mindkét oltóanyagból kétszer annyit tud szállítani, mint az előző jármű. Felidézte, a hazai fejlesztésű és gyártású tűz- oltóautó prototípusát 2014-ben mutatták be, és két évvel később kezdődött meg a sorozatgyártása. A 16 tonnás járművet a magyar tűzoltók igényei alapján szerelték fel. Országosan közel 110 új hazai gyártású gépjárműfecskendő készült el, a megyében negyedikként áll üzembe a csütörtökön átadott tűzoltóautó. A 108 tűzoltóautó európai uniós fejlesztési forrásból állt rendszerbe. A dandártábornok elmondta, a terepjáró egy tizenhat éves járművet vált fel, valamint a gépállomány két új, 32 méteres magasból mentővel is gyarapodott.

Polgárdy Imre, a megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke a tűzoltók munkáját méltatta. Kiemelte, az utóbbi egy évtized azt bizonyítja, hogy a katasztrófavédelmi rendszer képes a természeti és civilizációs katasztrófáktól megvédeni a lakosságot.

Az új gépjárműveket Dékány Sixtus kiérdemesült zirci főapát és Niederhoffer Zoltán református lelkész szentelte és áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában