gyorshajtás

2017.09.23. 11:00

Pénzbírságot kapott Hollandiából – ahol sohasem járt

Közlekedési szabálysértés címén pénzbüntetésről szóló levelet kapott Hollandiából egy pápakovácsi idős asszony. Mindez azért érdekes, mivel a címzett még sosem járt külföldön az autójával, aminek a rendszáma szerepel az értesítésben.

Polgár Tibor

A rejtélyes üggyel kapcsolatban a „sértett” elmondta, a napokban a postaládájában bukkant rá a hivatalosnak tűnő levélre, amit magyarul írtak meg az ő nevére és címére. Ebben az áll, hogy idén augusztus 13-án este fél nyolckor a hollandiai Heerlen városában gyorshajtáson kapták – a megjelölt rendszám szerint – az ő autóját. A megnevezett közlekedési szabálysértés miatt 161 eurós bírságot kell fizetni a holland Központi Törvényhatósági Behajtó Iroda (CJIB) bankszámlaszámára.

A levélben szerepel a CJIB magyar nyelvű honlapja is, amely valóban létezik és csupán minimális információkat közöl, főleg általánosságban a bírságolásról, illetve a pénzbefizetésről. Az sem könnyíti az esetleges tisztázatlan kérdések megfejtését, hogy csak holland elérhetőségek vannak megadva a weblapon.

Esetünkben pedig kérdőjelből van egy jókora: hogyan kaphatott közlekedési bírságot Hollandiából egy olyan magyar személy, aki még sosem járt külföldön? – Több mint tíz éve van nálam a levélben megnevezett rendszámú autó, amivel sosem hagytam el Magyarországot, és senkinek nem adtam kölcsön külföldi útra. A gyanúm szerint ez valamilyen átverés lehet, amivel pénzt akarnak kicsalni az ilyen értesítéstől megijedő emberektől. Én bizony nem ijedtem meg, tőlem nem látnak egy forintot sem olyasmiért, amit nem követtem el – hangsúlyozta a pápakovácsi asszony. Kérdésünkre megjegyezte, nem tud róla, hogy a faluban más is kapott volna hasonló „bírságot”.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, amint válaszolnak, közzétesszük azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában