Ez a nap a hazaszeretet napja

2018.05.21. 08:00

Honvédelmi napon ápolták a katonai hagyományokat Veszprémben

A Magyar Honvédelem Napjára emlékezve rendezték meg a III. Veszprémi Honvédelmi Napot. A telt házas eseményt katonai és alaki bemutatók, veterán járművek felvonulása, előadások, II. világháborús relikviák kiállítása és sok más érdekesség mellett hagyományőrzők is színesítették.

Juhász-Léhi István

S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a megnyitón beszélt a nap történelmi hátteréről, Buda várának 1849-es visszafoglalásáról, a modern magyar hadsereg megalakulásának körülményeiről is.

- Az elmúlt évtizedekben a magyar katonák számos megpróbáltatáson mentek keresztül, de a honvédjeinkre jellemző hazaszeretet, hivatástudat, elszántság minden időben, a legnehezebb körülmények között is példamutató volt, akár csak napjainkban, hiszen hősies helytállásuk a határok védelmében komoly kihívás, sok önfeláldozást kíván tőlük és családjuktól – hangsúlyozta S. dr. Perémi Ágota.

 

- Jó érzés látni, hogy a veszprémiek életének szerves része a történelem és a katonahagyományok iránti érdeklődés – ezt már Szabó László dandártábornok mondta ünnepi köszöntőjében, aki hozzátette, hogy amikor a szervezők megálmodták a Veszprémi Honvédelmi Napot, azzal a meggyőződéssel tették, hogy katonai hagyományokat ápolva, élményeket nyújtva bepillantást engedjenek hazánk és más hadviselő országok életébe, felszerelésébe. Ugyanakkor szerinte ez a rendezvény életérzés is.

Szabó László beszélt arról, hogy fontos bemutatniuk feladataikat, és meg kell találniuk azokat a férfiakat és nőket is, akik szívesen vállalják a katonai szolgálatot.

Az idei Veszprémi Honvédelmi Nap a Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU szervezésében jött létre, hagyományőrző csoportok és civilek segítségével és a Magyar Honvédség támogatásával. A megnyitón a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában