összetartó közösség

2017.09.19. 09:30

A horgolás és a kápolna is bekerült a somlójenői értéktárba

A horgolás és a közeli Somló hegyen álló Ilona-kápolna szerepel Somlójenő értéktárában. Nemes Ferencné polgármester elmondta, az idős asszonyok horgolásait régebben a rendezvényeken ki is állították. A kápolna pedig a település külterületén áll.

Tisler Anna

A faluközpont látképe a tűzoltófecskendővel

A 330 lakosú község harmadik értéke az ott élők szerint az összetartó közösség. Hamarosan színházba mennek Ajkára. Az utazáshoz a falugondnoki gépkocsit veszik igénybe. Tavasszal már kétszer voltak előadáson. Nyáron pedig Vonyarcvashegyre kirándultak.

A faluközpont látképe a tűzoltófecskendővel

A fiatalokkal minden évben március 15-én a Somlóra gyalogtúráznak, ahol megemlékeznek a forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Szeptember közepén már az iskolásokkal az idősek napi műsort tervezik. A gyerekek minden helyi ünnepen szerepelnek. Anyák napján is ők adnak műsort.

Nemes Ferencné polgármester

A gyerekeket Nemes Ferencné tanítja be. Polgármesteri teendői mellett ő vezeti a könyvtárat, szervezi a kulturális programokat. Nemes Ferencné könyvtárosként dolgozott hosszú ideig, majd tagja lett a képviselő-testületnek. A korábbi polgármester halálát követően választották meg polgármesternek. Azóta is vallja, hogy a közösség összetartó ereje a közös programok, a sport- és kulturális rendezvények. Örömmel látja, hogy minden korosztályban sikerült felkelteni az igényt. A rendezvényeken a helyiek közül sokan segítenek is. Könyvtárba szeretnek járni. Nemrég áttértek az elektronikus kölcsönzésre, így könnyebb nyilvántartani az állományt.

A közfoglalkoztatottak gyűjtik be a termést

Megtudtuk, hogy a fiatalabbak nagyon szeretnek a szabadban mozogni, ezért a képviselő-testület tervezi, hogy a régi játszótér helyére sportparkot építenek. Kezdetnek csak néhány eszköz felállítására gondoltak és ha azokat használják, bővíthetik is. A falu szélén pihenőparkot építettek és a gyerekeknek néhány játékot állítottak fel.

A fából készült eszközökre vigyáznak a lakosok. A park bővítését is tervezi az önkormányzat. Nyári szünidőben vagy hétvégén gyerekzsivajtól hangos a park. Szeptember közepén alig van napközben ember az utcán. Sokan egész nap a Somlón szüretelnek. Néhány családnak van szőlője, mások a gazdaságokban vállalnak idénymunkát. Hamarosan már be kell szerezni a tüzelőt, jól jön némi többletjövedelem. Az önkormányzat is segít a rászorultaknak. Pályáznak szociális tüzelőre, ők szenet igényelnek, amit 25 kilós zsákokban kapnak meg azok a családok, amelyek megfelelnek a feltételeknek. A közmunkaprogramban megtermelt burgonyát és paprikát bárki megvásárolhatja, a bolti árnál olcsóbban. Élnek is a lehetőséggel. A polgármestertől megtudtuk, a Start programban elsősorban olyan álláskeresőket foglalkoztatnak, akik rossz egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt a munkaerőpiacon kevésbé esélyesek. A termelésben szükség esetén gépi munkával a szomszédos Somlóvásárhely önkormányzata is segít.

Tovább folytatják a falu szélén a pihenőpark építését Fotó: a szerző

Az időseket szociális gondozó segíti a napi feladatok ellátásában, a falugondnok pedig mindenkire odafigyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában