mégis lefőzték őket

2018.05.07. 07:00

Ilyent nem lehet máshol rendezni: Kecskeköröm-fesztivál Tihanyban

Kecskeköröm-fesztivált rendeztek Tihanyban: volt pörköltfőző verseny, focitorna, bábelőadás, hangszerbemutató, interaktív kreatív foglalkozás és májusfamászás csakúgy, mint kutyaszépségverseny és táncház a Belső-tó partján.

Juhász-Léhi István

A „Magyaros ízek” pörköltfőző verseny volt a hétvége egyik kiemelt programja: a harmadik helyet a Béláim elnevezésű csapat nyerte, másodikak a Hármashegyi Kalaposok lettek, míg az első helyet a Városok, Falvak Szövetségének csapata szerezte meg. A Sárospatakról érkezett Hajdú Imre, a győztes főzőcsapat vezetője azzal kezdte, hogy a Városok, Falvak Szövetsége egy olyan kulturális kezdeményezés, amely több mint 10 éve, egészen pontosan 2006-ban indult útjára debreceni indíttatással. Azzal a céllal, hogy a fizikai távolságban messzebb lévő településeket közel hozza egymáshoz, mindezt leginkább kulturális rendezvényekkel, illetve közös programok lebonyolításával.

 

- Az a jó benne, hogy úgymond önjáróvá váltak a települések közötti kapcsolatok, hiszen most is nem hivatalosan, hanem a baráti kapcsolatok révén veszünk részt ezen az eseményen – nyilatkozta Hajdú Imre, aki egyébként a sárospataki önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke. – Egyszóval az emberi kapcsolatok, barátságok hoztak minket ide.

Ezúttal lefőzték a zempléni vendégek a tihanyiakat. Persze úgy azért egy kicsit könnyebb, hogy Hajdú Imre végzett szakács.

- Tavaly másodikak lettünk, akkor vadat főztünk, míg most egy burgundi jellegű marhahúst készítettünk, amivel biztos voltam, hogy nyerhetünk, mert nagyon finom lett – árulta Hajdú Imre, aki kiemelte: Tihany a szívük csücske, nagyon szeretik a települést.

Rózsa Éva, a Németh László Művelődési Ház igazgatója szerint néhány főzőcsapattal lehetett volna több, ám a ballagás most közbeszólt.

- Helyi családi, baráti társaságok jöttek, és aki itt van, az jól érzi magát, aminek mi nagyon örülünk – mondta Rózsa Éva, aki elárulta: a fesztivál ötlete egy civil szervezettől származik. Az, hogy a kecskeköröm és a visszhang legendájára is építsenek rendezvényt. Szerinte azok az események a sikeresek, amelyből nem tudnak máshol rendezni az országban, hiszen Kecskeköröm-, Visszhang-, Garda- és Levendulafesztivál csak Tihanyban van, és ez kuriózum. Szeretik az emberek, mert családiasak, ahol nem nagy zenekarok lépnek fel.

- Idénynyitó és családi rendezvény ez, amelyen a főzőcsapatok nagy része helyi – vélekedett Varró János, a település alpolgármestere, aki hozzátette: azokat a családosokat is szeretnék ilyenkor megszólítani, akik nem csak azt akarják látni Tihanyban, ami a főszezonban látható a településből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában