Szentgál

2017.10.13. 18:32

Lőrincze Lajosról elnevezett iskolák találkoztak

Az országban jelenleg három iskola, a hegyeshalmi, a mikóházi és a szentgáli viseli a nyelvészprofesszor nevét. 20 éve hagyomány már, hogy az említett iskolák diákjai és tanárai váltakozó helyszínnel, kétévente találkoznak egymással.

Molnár Sándor

Október 13-án tartották a Lőrincze-iskolák 10. találkozóját a településen, amelyre két pedagógus és négy diák érkezett Mikóházáról és Hegyeshalomról is. Ezen a napon az anyanyelvi vetélkedő volt a legfontosabb rendezvény, amelyhez a helyi adottságoknak megfelelő, színes programok sorozata kapcsolódott még és a résztvevők megismerkedtek Szentgál jelenével és múltjával is. A nap folyamán a küldöttségek megkoszorúzták a két éve felavatott Lőrincze Lajos szobrot az iskola előtt. A közös ebédet követően kirándultak a helyi kilátóhoz, majd később, a vendégekkel együtt ötvenen, Füredre és Tihanyba is ellátogattak, amely egyfajta jutalom kirándulás is volt a szentgáli gyerekeknek.

– Amikor a három iskola Lőrincze Lajos nevét választotta, akkor elkötelezte magát az anyanyelv ápolása mellett. Ezt próbáljuk életben tartani. Lőrincze emlékét, a munkásságát, az anyanyelv ápolását, a szép, helyes magyar beszédet – fogalmazott Szentes Katalin a szentgáli iskola igazgatója.

Az iskolát 1994-ben újították fel, illetve építettek hozzá és akkor alakítottak ki egy Lőrincze szobát is. A helyi emberek segítettek összegyűjteni a nyelvész hagyatékát és a múzeum segítségével rendszerezték a kiállított anyagot, amellyel megismertették a mikóházi és hegyeshalmi diákokat is.

A Lőrincze-iskolák találkozóján hagyomány még, hogy három egyforma emléktál is készül, és minden iskola hazavisz belőle egy darabot, amelyet méltó módon elhelyez. Idén tiszafás tányér készült és a vendég iskolák cserépben egy-egy tiszafát is kaptak ajándékba, amelyet elültetnek majd az intézményük udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában