2018.01.21. 14:59
Jó hangulatú közösségi disznóvágást tartottak Nagyvázsonyban
Nagyvázsonyban a látványos sertés feldolgozás az újév első nagyobb közösségi rendezvénye, amelyre komoly böllér munkával készültek a lovas egyesület tagjai.
Falusi disznótorost rendeztek szombaton a Reményi Antal Rendezvényház udvarán. A programra azokat a kulináris élvezeteket kedvelő vendégeket várták, akik szeretik a falusi hangulatot, a vidék nyugalmát, a hagyományos ízvilágot és a sertésből készített ételeket.
A Nemesleányfalui Lovas Egyesület tagjai már péntek este levágták a 230 kilogrammos disznót és keményen dolgozva készültek elő a másnapi rendezvényre. Szombaton a disznótoros keretében, a baráti körükkel kiegészülve segítettek a jószág feldolgozásában, de az önkormányzat dolgozói is aktívan kivették a részüket a munkából. A közösségi kemencében készült a toroskáposzta, a nagy üstökben pedig sültek a finom húsok és kolbászok, miközben a háttérben szorgos kezek töltötték a hurkát. A rendezvényre Balatoncsicsótól Felsőörsön át Kapolcsig sokfelől érkeztek érdeklődők. Fábry Szabolcs polgármester kiemelte, hogy jelképes, kétszáz forintos áron kínálták a kóstolójegyeket, amellyel korlátlan fogyasztásra volt lehetőség. Ezen kívül forraltborral és forró teával is megvendégelték a településre látogatókat.
Örömmel vett részt és ha hívják szívesen megy falusi disznóvágásokra Fenyvesi Zoltán is, aki faluhelyen nőtt fel, ahol természetes dolog volt ez. Szereti kivenni a részét a munkálatokból, a hurka készítésből és a kolbásztöltésből. Elárulta azt is, hogy a disznóságok közül a kedvence a sült kolbász és kedveli a sonkát is.
Közösségi disznóvágás Nagyvázsonyban
– Ha az ember tevékenyen részt vesz a munkában, akkor sokkal jobban ízlik az étel, így vagyok vele én is. Örülök, hogy dolgozhattam, minden finom lett és nagyon ízlik – fogalmazott a megyei közgyűlés alelnöke.
A faluban a közösségi disznóvágást követően indul a farsangi szezon, amit majd a nagyobb formátumú, látványos Lovas Farsanggal zárnak le február 10-én.