Látványos sertés feldolgozás

2018.01.21. 14:59

Jó hangulatú közösségi disznóvágást tartottak Nagyvázsonyban

Nagyvázsonyban a látványos sertés feldolgozás az újév első nagyobb közösségi rendezvénye, amelyre komoly böllér munkával készültek a lovas egyesület tagjai.

Molnár Sándor

Falusi disznótorost rendeztek szombaton a Reményi Antal Rendezvényház udvarán.  A programra azokat a kulináris élvezeteket kedvelő vendégeket várták, akik szeretik a falusi hangulatot, a vidék nyugalmát, a hagyományos ízvilágot és a sertésből készített ételeket. 

A Nemesleányfalui Lovas Egyesület tagjai már péntek este levágták a 230 kilogrammos disznót és keményen dolgozva készültek elő a másnapi rendezvényre. Szombaton a disznótoros keretében, a baráti körükkel kiegészülve segítettek a jószág feldolgozásában, de az önkormányzat dolgozói is aktívan kivették a részüket a munkából. A közösségi kemencében készült a toroskáposzta, a nagy üstökben pedig sültek a finom húsok és kolbászok, miközben a háttérben szorgos kezek töltötték a hurkát.  A rendezvényre Balatoncsicsótól Felsőörsön át Kapolcsig sokfelől érkeztek érdeklődők. Fábry Szabolcs polgármester kiemelte, hogy jelképes, kétszáz forintos áron kínálták a kóstolójegyeket, amellyel korlátlan fogyasztásra volt lehetőség. Ezen kívül forraltborral és forró teával is megvendégelték a településre látogatókat.

Örömmel vett részt és ha hívják szívesen megy falusi disznóvágásokra Fenyvesi Zoltán is, aki faluhelyen nőtt fel, ahol természetes dolog volt ez. Szereti kivenni a részét a munkálatokból, a hurka készítésből és a kolbásztöltésből. Elárulta azt is, hogy a disznóságok közül a kedvence a sült kolbász és kedveli a sonkát is.

Ha az ember tevékenyen részt vesz a munkában, akkor sokkal jobban ízlik az étel, így vagyok vele én is. Örülök, hogy dolgozhattam, minden finom lett és nagyon ízlik – fogalmazott a megyei közgyűlés alelnöke.

A faluban a közösségi disznóvágást követően indul a farsangi szezon, amit majd a nagyobb formátumú, látványos Lovas Farsanggal zárnak le február 10-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában