Őszig megújulnak az iskolák

2018.08.16. 10:30

Karbantartás, korszerűsítés: Megyeszerte készülnek az iskolakezdésre

A nyári szünetben egyes iskolában karbantartási munkálatok zaja váltotta a gyerekzsivajt az épületekben, folyosókon, iskolaudvarokon. A felújításokban megyeszerte több intézmény érintett.

Leitner Vera

A Veszprémi Tankerületi Központhoz negyvennégy köznevelési intézmény nyolcvannyolc feladatellátási helye – általános iskola, gimnázium, pedagógiai szakszolgálat – tartozik. A nyár során ebből ötvenöt intézményben folytak, folynak karbantartási munkálatok mintegy 30 millió forint értékben – tájékoztatott a Veszprémi Tankerületi Központ. A zökkenőmentes tanévkezdés érdekében folyamatosan zajlik a tantermek tisztasági festése, mosdók és vizesblokkok felújítása, nyílászárók javítása, iskolaudvarok karbantartása, parketták javítása, csiszolása, lakkozása, esetenként cseréje, valamint a fűtési rendszerek ellenőrzése, javítása.

Fehér Csaba, a Veszprémi Középiskolai Kollégium intézményvezetője a nyár során már megújult épületrészeket mutatja
Fotó: Penovác Károly / Napló

 

Ezzel egy időben – a Tankerület költségvetésén felül az elnyert EFOP 4.1.3. projekt keretében – további infrastrukturális felújításokra kerül sor, amelyek tervezetten a tanévkezdés megkezdése előtt befejeződnek. A pályázat kapcsán elnyert teljes összeg 303 millió forint. A tankerülettől megtudtuk, felújítási munkálatok zajlanak a Veszprémi Középiskolai Kollégiumban (folyosók, közösségi terek, valamennyi vizesblokk), a balatonalmádi Magyar–Angol Gimnázium és Kollégium kollégiumi épületében (22 szoba átépítése, közösségi terek, vizesblokkok illetve az iskola tornaterme), a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI-ben (belső felújítás, udvar átépítése, kültéri játékok elhelyezése és sportpálya kialakítása) és az ösküi Tasner Antal Általános Iskolában (tornatermi öltözők, illetve két vizesblokk felújítása).

A Balatonfüredi Tankerületi Központ 22 köznevelési intézménye és 4 tagintézménye 33 épületben helyezkedik el, ezekben jellemzően higiéniai festések, kisebb tetőszerkezet-javítások, villanyszerelési munkálatok, vizesblokk-, nyílászáró- és padozatkarbantartások zajlanak, összesen 3,2 millió forintból, tudtuk meg Szűcs Attilától, a Balatonfüredi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettesétől.

– Három intézményben a nyári karbantartásnál nagyon mértékű felújítást is megvalósítunk összesen 16 millió forint értékben. A fűtési rendszer zavartalan működéséhez a balatonfüredi Ferencsik János Alapfokú Művészeti Iskola és a Tapolcai Járdányi Pál Zenei Alapfokú Művészeti Iskola kazánjait cseréjük ki, továbbá a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskolában a vízhálózat problémamentes használatához az udvari szennyvízhálózati szakasz rekonstrukciójára van szükség. A nyáron továbbá befejeződnek még az EFOP 4.1.3-17-2017 pályázatok keretében megkezdett infrastruktúra fejlesztések is a Balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskolában, a badacsonytomaji Tatay Sándor Általános Iskolában, a sümegi Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskolában, a Csabrendeki Általános Iskolában, valamint a Gógánfai Fekete István Általános Iskola dabronci telephelyén.

 

Ezeken a helyszíneken a helyi igényeknek megfelelően elektromoshálózat-korszerűsítés, burkolás, torna- és osztálytermek megújítása, parkettacsiszolás, festés, lambériázás, mosdófelújítás, valamint eszköz- és bútorbeszerzés zajlik összesen 263, 95 millió forintból. A fenti öt intézményben kitűzött fejlesztési célok eredményes megvalósítása érdekében a Balatonfüredi Tankerületi Központ összesen 30 millió forintot biztosít a pályázati támogatáson túl. A tankerületekben a fenti karbantartási, illetve felújítási munkák augusztus végéig befejeződnek, így valamennyi intézményben biztosítottak a tanévkezdés feltételei.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában