Pápa

2017.12.10. 08:00

Kedvező adózási feltételek mellett vállalhatnak munkát a nyugdíjas szövetkezeti tagok

Kedvező adózási feltételek mellett teszik lehetővé a munkavállalást a szépkorúak számára a nyugdíjas-szövetkezetek, amik akár a munkaerőhiány okozta problémákon is segíthetnek. Az első között, 16 alapító taggal Pápán is létrejött egy ilyen szervezet.

Polgár Tibor

Jóval 700 fölött van a pápai nyugdíjas-egyesület létszáma, amelynek rendezvényein így mindig nagyon sokan részt vesznek. A tagság közül többen a most létrehozott helyi nyugdíjas-szövetkezet iránt is érdeklődnek, szívesen vállalnának munkát

A közérdekű nyugdíjas-szövetkezet mint társulási forma idén július elsején jelent meg a magyar jogban, számos adókedvezménnyel. A nyugdíjas tagok jövedelmét nem terheli a 22 szá-zalékos szociális hozzájárulási adó, a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék, a 10 százalékos nyugdíjjárulék, sem pedig az egy-aránt 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék és szakképzési hozzájárulás. Viszont nem válnak biztosítottá sem, vagyis nem nő tovább a nyugdíjuk. Így csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, azonban még ezt sem minden esetben: amennyiben a jövedelem kifizetése élelmiszer for-májában történik, az a ha-vi minimálbér mértékéig (élelmiszerutalvány esetében a minimálbér 25 százalékáig) adómentes.

A pápai nyugdíjas-szövetkezet megalakulását Baán Éva, a helyi nyugdíjas-egyesület vezetője és Balassa Zoltánné, a szövetkezet elnöke jelentette be a városházán. Baán Éva elárulta, a jogszabály nyújtotta lehetőséget Áldozó Tamás, Pápa polgármestere ajánlotta a figyelmükbe, és a kínálkozó alkalommal élve létrehozták az Idősek Aktívan Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezetet, amit már be is jegyzett a cégbíróság. A szervezetnek a Huszár Közösségi Ház földszintjén lesz az irodája, amely hétfőn, kedden és csütörtökön délelőttönként várja az érdeklődőket. 2018. január 8-án indítják a tevékenységüket. Fontos tudni, hogy nemcsak a nyugdíjas-egyesület tagjai dolgozhatnak a szövetkezetben, hanem öregségi nyugdíjjal rendelkező minden személy, aki belép a szervezet soraiba.

Balassa Zoltánné hangsúlyozta, legfőbb céljuk minél több dolgozni vágyó nyugdíjas megszólítása, valamint az, hogy a szövetkezeten keresztül munkát kínáljanak számukra. Ennek érdekében a lehető legtöbb munkaadóval felveszik a kapcsolatot a munkaerő-igény megismerésének céljából.

Jóval 700 fölött van a pápai nyugdíjas-egyesület létszáma, amelynek rendezvényein így mindig nagyon sokan részt vesznek. A tagság közül többen a most létrehozott helyi nyugdíjas-szövetkezet iránt is érdeklődnek, szívesen vállalnának munkát

A szövetkezeti vezető kifejtette, tagjaik többek között meghatározhatják, milyen munkát szeretnének végezni, mennyi időt kívánnak munkában tölteni, és ehhez keresnek számukra munkalehetőséget. Balassa Zoltánné úgy fogalmazott, igyekeznek összehozni a munkavállalást tervező nyugdíjasokat és a munkahelyeket, hiszen ez a lehetőség a munkáltatók és a szépkorúak számára is előnyös.

Áldozó Tamás megjegyezte, az elmúlt években a pápaiak megbizonyosodhattak róla, hogy a városban működik egy életerős, rendkívül aktív, állandóan gyarapodó létszámú és a település életébe jól beilleszkedő nyugdíjas-egyesület. – A nyugdíjas-szövetkezetek esetében a valóságos munkaerőpiaci kereslet és a sok nyugdíjasban meglévő tetterő találkozik szerencsésen. Természetesen ez a lehetőség nem a nyolcórás vagy több műszakban dolgozó munkavállalók kiváltásáról szól, de az önkormányzatnál, az érdekkörünkbe tartozó gazdasági társaságoknál is szívesen fogadnánk részfel-adatok elvégzéséhez külső, részmunkaidős munkaerőt, akár a szövetkezeten keresztül érkező munkavállalót – közölte a polgármester. Hozzátette, már vannak határozott elképzeléseik arra nézve, milyen területeken tudnak majd együtt dolgozni a nyugdíjasokkal, ezek közé tartozhat például a városi rendezvények lebonyolítása. Áldozó Tamás rámutatott, a nyugdíjas-szövetkezeten keresztül munkát vállalók foglalkoztatása mind a szépkorúak, mind a munkáltatók számára előnyös anyagilag, hiszen jelentős adókedvezményekkel jár.

A vallalkozokforuma.hu-n olvashatók szerint a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetben a mindenkori tagok legalább 90 százalékának öregségi nyugdíjban kell részesülnie. A munkaadókkal a szövetkezet köthet szerződést bizonyos órányi munka elvégzésére, és a szövetkezet dönthet arról is, mely tagjaival milyen elosztásban teljesíti a vállalt feladatokat. Érdekesség, hogy a nyugdíjas-szövetkezet az üzleti év pozitív eredményéből (vagyis a profitból) úgynevezett közösségi alapot képezhet, amellyel teljes mértékben adómentesen lehet támogatni a tagok és a közeli hozzátartozóik megélhetését, gyarapodását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közösségi alapból megvalósítható például lakásfelújítás, de oktatási célokra is fordítható, illetve akár gyógyszer vagy színházjegy ugyancsak vásárolható belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában