Káoszt és terrort hozott

2018.02.26. 07:30

Kiállítás a várbörtönben: Hatszáz halálos áldozatot követelt a Tanácsköztársaság

A proletárdiktatúra 133 napja címmel a Tanácsköztársaság veszprémi történéseit bemutató kiállítás nyílt az egykori várbörtönben.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos

A tárlat a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódva nyílt meg a napokban. S. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte, az 1919. március 21. és augusztus 1. között fennálló Tanácsköztársaság több száz életet követelt. Hozzátette, a diktatúrák kialakulásának hátterében egyaránt közrejátszottak a bizonytalan politikai és gazdasági körülmények, a vallási-erkölcsi normák megingása, a tömegpszichológia törvényei és a szélsőséges eszmerendszerek hatékonysága.

Fotó: Balogh Ákos

Hazánkban az első világháborús vereséggel járó káosz, kiszolgáltatottság és anyagi bizonytalanság jelentett táptalajt a szélsőséges eszméknek. A Tanácsköztársaság államcsínnyel jött létre, majd vezetői a hatalmat diktatórikus eszközökkel próbálták fenntartani.

Fotó: Balogh Ákos

Szántó Attila, a Hősök Kapuja Látogatóközpont részlegvezetője a Tanácsköztársaság veszprémi eseményei kapcsán kiemelte, a rendszer helyi vezetői több mint harminc helyi prominens értelmiségit – köztük Óvári Ferencet, a Veszprémi Takarékpénztár elnökét és Komjáthy László polgármestert -, polgárokat és egyházi vezetőt tartottak fogva a várbörtönben közel egy hónapon át. Hozzátette, a rendszer fegyveres különítményei országszerte raboltak ki, börtönöztek be és kínoztak meg embereket. Rainer Pál történész elmondta, a diktatúra halálos áldozatainak számát országosan 590-re becsülik Veszprém megyében 13-an veszítették életüket a vörösterrorban. A rendszer bukásához az vezetett, hogy a munkások és a szegényparaszti réteg is szembefordult a Tanácsköztársasággal, jegyezte meg.

A tárlat a veszprémi eseményeket mutatja be korabeli plakátok, röplapok másolataival és tablókkal, amelyeken a Tanácsköztársaság működése és a veszprémi túszok életrajza is megismerhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában