A szeretet élteti

2018.01.17. 08:30

Kilencvenévesen is vannak tervei Roza néninek

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte családja és faluja Vanyolai Sándorné Lődi Rozáliát, Roza nénit az egyik pápai étteremben.

Polgár Tibor

Roza néni meghatottan fogadta a köszöntéseket Fotó: Polgár Tibor

Az ünnepeltnek a népes rokonsága mellett Varga Rita vanyolai polgármester és Fehér Mária címzetes jegyző is gratulált, akik átadták Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő oklevelét, mely a szépkorúak iránti tiszteletet, hálát fejezi ki. Fehér Mária személyes hangvételű ünnepi beszédében felidézte, Lődi Rozália hatgyermekes családba született 1928. január 11-én Vanyolán, Lődi Lajos és Kiss Rozália negyedik gyermekeként. 13 évesen veszítette el édesanyját, aki előtte már három évig ágyban fekvő beteg volt. Így a betegágyból tanította a tízéves kislányt főzni.

Roza néni meghatottan fogadta a köszöntéseket Fotó: Polgár Tibor

- 13 évesen már kenyeret dagasztott, levestésztát gyúrt. Nehéz gyermekkoruk volt anya nélkül – jegyezte meg a címzetes jegyző. Mint mondta, Roza néni 1948-ban kötött házasságot Vanyolai Sándorral, aki tengerész volt. Három gyermekük született. Az édesapa átlag feletti életszínvonalat teremtett a családjának, de a gyermeknevelés, a háztartás vezetése, a kertművelés az édesanyára maradt. Előfordult, hogy a férj több mint egy évig távol maradt, de arra is volt lehetősége, hogy a családtagjait elvigye egy-egy hosszabb, egy hónapos hajóútra, ami akkoriban különlegesnek számított. Ugyanakkor mindig nagyon ragaszkodtak szülőfalujukhoz.

- Roza néni élete során sok betegségen átesett, talán a hite és szeretet az, ami átsegítette a nehézségeken. Minden vasárnap elmegy a misére, imádkozik szeretteiért. Hét unokája és tíz dédunokája született, ha bármelyikük meglátogatja, mindig elkészíti a kedvenc ételüket. Vanyolai Sándorné Lődi Rozália már 20. éve özvegy. Most is tevékenykedik, kertet művel, rengeteg virága van. Mindig vannak tervei a jövőre. Talán ez az örökös tevékenység a hosszú életének a titka – fogalmazott Fehér Mária.

A kilencvenesztendős Roza néni meghatottan fogadta a köszöntéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában