emlékséta

2018.01.14. 18:57

Kitelepítési emléktáblát avattak Herenden

Mintegy 80 fő vett részt azon az emléksétán, amely Márkóról Bándon át a Herendi Vasútállomásig tartott, és amellyel arra a közel ezer emberre emlékeztek, akiket az említett négy településről Németországba űztek.

Molnár Sándor

 Fotó : Pesthy Márton

Hárskút, Márkó, Bánd és Herend Német Nemzetiségi Önkormányzatai az Elűzetés 70. évfordulójára emlékeztek vasárnap délután. Etlinger Gáborné, a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy 1948 január 13-án, innen gördült ki az a szerelvény, amely a négy település német nemzetiségű lakosságát vitte az ismeretlenbe.

Fotó : Pesthy Márton

Már ennyi ideje cipelik a Kelet-Európában élő német nemzetiségűek a II. Világháború győztes hatalmainak kegyetlen döntését, az „Elűzetés” fájó emlékét. Sokaknak kellett feladniuk addigi életüket és szembenézni a bizonytalannal, az ismeretlen messzeséggel, távol otthonuktól – fogalmazott. A megemlékezésen a magyarországi németek parlamenti szószólója, Ritter Imre is beszédet mondott.

Fotó : Pesthy Márton

Kitért rá, hogy ma már mindenki ismeri ezt a két szót hazánkban: Vertreibung ( elűzetés) és Verschleppung (elhurcolás), amelyek a magyarországi németség emberek által okozott két legnagyobb tragédiája, amelyekről évtizedeken keresztül nem lehetett beszélni, de szerencsére az utóbbi 10-12 évben a magyar politika jelentős és pozitív fordulatot vett. Ritter Imre bejelentette, hogy Budaörsön egy országos, állandó kiállítást hoznak létre, amelyben az elűzetés és az elhurcolás minden összegyűjtött tárgyi, írott és digitális emlékét bemutatják rendszerezetten.

Fotó : Pesthy Márton

Az ünnepség során elhelyezték a vasútállomás falán azt a gránit emléktáblát, amellyel méltó emléket állítanak a 70 évvel ezelőtt történteknek és amely Hárskút, Márkó, Bánd és Herend Német Nemzetiségi Önkormányzatainak összefogásával készült el. Az emléktáblát Ritter Imre és Schindler László leplezték le, majd Sabjanics Miklós plébános áldotta meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában