kocsonya-szépségverseny

2018.02.19. 07:00

Kocsonya – Leginkább a küllem számított a versenyen

A Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület kocsonya-szépségversenyére ezúttal gyerekek is nevezhettek.

Tóth B. Zsuzsa

A mesztegnyői Kesztyűs Lászlóné a település kocsonyájával Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az immár 12. megmérettetésre 25 felnőtt és 6 gyermek nevezett hagyományos és gyümölcskocsonya-variációkkal. A faluházban a nemestördemiczi, 1900-as évekből származó portrék kiállítása színesítette az eseményt. A Jankó János által 1900-ban készített képekről visszaköszönők leszármazottai ma is a településen élnek. A Tördemic Néptáncegyüttes felnőtt és gyermek utánpótláscsoportjainak műsora tette teljessé a prog-ramot, miközben a zsűriben Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, Nagy István, Újpest alpolgármestere és Slíz Judit, a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület elnöke bírálta a kocsonyákat. Fenyvesi Zoltán szerint idén sem volt könnyű dolguk.

– Több éve részt veszek a kocsonya-szépségversenyen, de mindig lenyűgözi az az aprólékos munka, amellyel a nevezők készülnek. Itt a küllem a lényeg, sok fantázia van a különféle kocsonyákban. Idén kuriózum, hogy gyerekek is indulhatnak a versenyen, a tradíciók felvonultatása mellett nemcsak a felnőttek, hanem ők is kocsonyával fejezhetik ki a Balaton és a Badacsony szépségét – mondta az alelnök. A nevezett kocsonyák között a néptáncegyüttes magyar motívumokat ábrázolt eperrel, almával, áfonyával, szőlővel, mandarinnal. Többen hagyományos, régi kerámiaedényben tálaltak, volt, aki még a malacfejet is porcelánból szervírozta. Mások náddal, sással, buzogánnyal, kagylóval, békafigurával díszítettek. Jól megrakták a tányért füstölt hússal, tojással, és akadt, aki őzgerincformába öntötte a kocsonyát, vagy tormakrémmel ízesítette és paradicsomrózsával, olajbogyóval díszítette. A gyerek kategóriában indulók többnyire gyümölcskocsonyákat készítettek zselatinnal.

A mesztegnyői Kesztyűs Lászlóné a település kocsonyájával
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A zsűri döntése alapján a gyerekeknél az első helyet az óvodások szerezték meg, akik katicabogarat, sünt, kisvonatot, tavat, gyümölcskosarat mintáztak gyümölcsből, magvakból. A második Körmendi Kristóf lett, harmadikok a Répás testvérek. Különdíjat kapott a tapolcai Szász Márton Iskola autista csoportja.

A felnőtteknél a legjobbnak a helyi Őszikék Nyugdíjasklub kocsonyáját találta a zsűri, második a mesztegnyői önkormányzat dekoratív, cipóba öntött, virágos kocsonyája lett, harmadik az egész süllővel készített halkocsonya. Az érdeklődőknek készített több mint száz tányér kocsonya mind elfogyott estére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában