helyi időjárás

2017.10.18. 07:41

Köd szállt Veszprémre – Óvatosan közlekedjenek!

Egész héten tréfát űz velünk az időjárás. Ma reggel épp köddel lepte el a várost.

Horváth Virág

Fotó: Horváth Virág

 

Szerdán a reggeli párásságot követően kevés fátyol felhőzet jelenik meg az égen. Mérsékelt délnyugati szél fúj – írja a vmeteo.hu. A hőmérséklet reggel 9°C-ig csökkent. A tegnap délutáni nyárias 28 fok után a mai napon ismét a napsütésé a főszerep, délután 23°C-ot is mérhetünk.

Fotó: Horváth Virág
Fotó: Horváth Virág

A folytatásban továbbra is anticiklon alakítja időjárásunkat, a reggeli pára és ködfoltok megszűnését követően sokat süt a nap. Változást csak egy vasárnap érkező hidegfronttól várhatunk.

Hogyan vezessünk ködben?

A lassúbb haladás mellett legfontosabb a követési távolság növelése. Igen nehéz megbecsülni a biztonságos követési távolságot köd esetén. Ezért tartsunk az előttünk haladótól olyan távolságot, hogy járművünkkel annak hirtelen fékezése esetén is meg tudjunk állni. A szakértők azt tanácsolják, hogy a mindenkori követési távolság legalább akkora távolság legyen, mint amit az adott sebességgel haladva járművünk két másodperc alatt megtesz!

Köd esetén tartózkodjunk az előzéstől! Vegyük fel a sorban haladók tempóját, megfelelő követési távolságot tartva (ilyenkor a tömeges „ráfutásos” ütközések veszélye igen magas).

Ködben az olyan veszélyeket sem láthatjuk előre, mint például a jégbordák képződése, vagy a tapadási viszonyok egyéb okra visszavezethető megváltozása. Ezért véletlenül se kockáztassunk!

Köd esetén használjunk ködfényszórót! Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez! A láthatóságunk érdekében a gépjármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsuk tisztán, de ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is. A belső pára megakadályozása érdekében kapcsoljuk be a légkondicionáló készüléket, a levegő áramlásának irányát a szélvédő felé terelve! A hátsó szélvédő páramentesítésére is figyeljünk!

Végezetül haladásunk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, s ezáltal biztonságunkat sokszorosára növeli!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában