Veszprém

2017.12.10. 11:00

Konferencia a Mediterráneumról húsz előadással

A mediterrán térség konfliktusait és nemzetpolitikai kérdéseit vizsgálták egyetemi oktatók és tudományos kutatók a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságán tartott tanácskozáson pénteken.

Marton Attila

Szilágyi István, a Pécsi Tudományegyetem professzora Fotó: Pesthy Márton

A 16. Mediterrán Világ Symposium nevű konferenciára nyolc hazai felsőoktatási intézményből érkeztek szakemberek. A műhely munkájának fontosságát jelzi, hogy az utóbbi hét-nyolc évben világméretű konfliktusok jöttek létre a térségben, mondta kérdésünkre Garaczi Imre, a konferencia elnöke, példaként említve az arab tavaszt, amelynek kirobbanása jelentősen hozzájárult a migráció elindulásához. Hozzátette, a műhely tudományos eredményeit igyekeznek civil szervezeteknek és állami hivataloknak is továbbadni.

Szilágyi István, a Pécsi Tudományegyetem professzora Fotó: Pesthy Márton

A pénteki konferencia előadói a nemzetpolitika témakörét vizsgálták, az elmúlt évtizedek legfontosabb politikai-gazdasági problémáit és konfliktusait elemezve. Az előadások érintették a szíriai konfliktus történelmi előzményeit, a Görögország és Albánia közötti területi konfliktust, valamint Algéria, Marokkó és Palesztina huszadik századi történetét. A konferencia nyitóelőadásán Szilágyi István, a Pécsi Tudományegyetem professzora Katalónia függetlenségi törekvéseiről beszélt.

A tanácskozáson összesen húsz előadás hangzott el, amelyeknek szerkesztett változatai a Mediterrán világ című társadalomtudományi folyóirat tavaszi számában lesznek olvashatók.

A konferenciát a 2005-ben Veszprémben alakult nemzetközi Mediterrán kutatócsoport szervezte, amely az MTA VEAB keretén belül működik. A műhely munkájában egyetemi oktatók és tudományos kutatók vesznek részt az ország számos egyeteméről. A kutatócsoport célja, hogy feltérképezze a geográfiai értelemben vett Mediterráneum konfliktusait, történelmét, gazdasági folyamatait és politikai rendszereit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában