Hazatér a vadászrepülőgép

2018.07.19. 07:00

Körforgalomban állítják ki Pápán a nagy múltú MiG–21-est

Július 19-én, csütörtökön érkezik Pápára az a MiG–21-es vadászrepülőgép, melyet a tervek szerint 2018 novemberében a 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban állítanak majd ki.

Polgár Tibor

Fotó: Gyeginszky Andor

Egyelőre a katonai bázis hangárjában helyezik majd el

Az MH Pápa Bázisrepülőtér közleményéből megtudtuk: a hadrendből kivont és hatástalanított repülőgépet Kecskeméten, az MH Légijármű-javító Üzem szakemberei hónapokon keresztül készítették elő a kiállításra, illetve az útra. A MiG–21-esnek többek között megújult a festése, így ismét azokat a színeket és hadijeleket viseli, amelyekkel ezek a típusú gépek utoljára földet értek, azonban a szállításhoz ideiglenesen leszerelték a szárnyait. A vadászgép július 19-én, csütörtökön a délutáni órákban speciális szállítóeszközzel, közúton érkezik meg a pápai légitámaszpontra. Egyelőre a katonai bázis hangárjában helyezik majd el, később pedig egy tartószerkezetre kerül az említett körforgalomban. A MiG–21-esen elvégzett munkálatokról és a szállítás előkészítettségéről Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, valamint helyettese, Magasy Zsolt alezredes a napokban a kecskeméti helyszínen tájékozódtak.

Fotó: Gyeginszky Andor

A hamarosan megvalósuló emlékmű ötlete már a 47. Harcászati Repülőezred felszámolása idején felmerült, majd 2016-ban a pápai önkormányzat hozzájárulásával elkezdődhetett a megvalósítás. A város és az MH Pápa Bázisrepülőtér együttműködésének köszönhetően, a Honvédelmi Minisztérium engedélyével a Magyar Honvédség egyes szervezetei előkészítették és lefestették, végül Pápára szállítják a felújított vadászrepülőgépet. Az önkormányzat vállalta a tartószerkezet műszaki megtervezésének és engedélyezésének költségeit, illetve az ehhez kapcsolódó feladatok koordinálását.

Méltóképpen reprezentálja a katonai repülést

Az MH Pápa Bázisrepülőtér tájékoztatója felidézi: a MiG–21-es volt hazánk meghatározó, 1962 és 2000 között rendszeresített vadászgépe, így méltóképpen reprezentálja a katonai repülést. A Celli úti körforgalomban kiállítandó, 4605-ös oldalszámú MiG–21 MF 1971-től 1977-ig repült Pápán, majd 1990-ig Kecskeméten. Utolsó repülését 1990. április 4-én teljesítette szolnoki leszállással, ezután Szolnokon, a Repülő Műszaki Főiskolán oktatási segédeszközként szolgálta a hallgatók képzését. Évtizedeken átívelő szolgálata alatt összesen 1764 órát és 51 percet repült, 2999 leszállással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában