halottak napja

2017.10.20. 08:30

Koszorúk, mécsesek: sokan az utolsó pillanatig várnak a vásárlással

A legtöbben nem sietik el a vásárlást, és közvetlenül halottak napja előtt szerzik be a koszorúkat, mécseseket, virágdíszeket – tudtuk meg Egyházi Katalintól, az egyik pápai virág-, ajándék- és kellékbolt vezetőjétől.

Polgár Bettina

hhh

Egyházi Katalin elmondta, már október eleje óta folyamatosan érdeklődnek a vevők az árakról és a kínálatról, azonban a vásárlást a legtöbben az utolsó pillanatra hagyják. Hozzátette, ez alól azon vevők képeznek kivételt, akik valami kifejezetten különlegeset szeretnének, hiszen az egyedi koszorúkból, virágdíszekből korlátozott darabszám áll rendelkezésre.

- A megvásárolt koszorúkat, virágdíszeket, mécseseket leginkább halottak napján viszik ki a temetőkbe, mert sokan tartanak attól, hogy ellopják azokat. Emellett az elmúlt napok enyhe időjárása is szerepet játszhat abban, hogy egyelőre nem érte el a virágboltokat a nagyobb roham – magyarázta Egyházi Katalin.

Mint mondta, van, aki előre elkészített koszorúkat választ, mások azonban szeretik kiválasztani, hogy milyen virágokból, zöldekből, termésekből készüljön a dísz. Ez az arány nagyjából ötven-ötven százalék.

Kisebb mécseseket már 100–200 forintért vásárolhatunk – tudtuk meg Egyházi Katalintól Fotó: Polgár Bettina

- Az élő virágok közül a krizantémnak már nagyon sok fajtája kapható, népszerűek a tűszirmúak és a gömbfejűek, de ezek mellett természetesen kedvelt a klasszikus típus is. Tartósság szempontjából keresett még a leucadendron, ami jól bírja a hideget. A koszorúkat gyakran díszítjük különböző színű egzotikus termésekkel, melyeknek több száz fajtája elérhető. Emellett a vevők már az első osztályú selyemvirágokat is kezdik megszokni. Ezeket gyakran kombináljuk száraz növényekkel. A koszorúknál gyakori a moha- és tobozalap, a tartóssága miatt kedvelt zöld az ezüstfenyő, és nagyon keresettek az őszi színű szalagok – fejtette ki a virágbolt vezetője.

Egyházi Katalin rámutatott, a vevők egyre nyitottabbak a formabontó megoldásokra, nem ragaszkodik mindenki a koszorúkhoz, ehelyett gyakran választanak virágokkal díszített kőedényt vagy kis tálat, angyalos kerámiát, feliratos táblát. – Ma már nem az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a dísz, hanem inkább kisebb, de különleges – jegyezte meg. Megtudtuk, a kicsi koszorúk átlagosan 6- 700 forintba kerülnek, a legkeresettebbek a közepesek, melyek ára 1000-3000 forint között mozog, a nagyobbak nagyjából 4000 forinttól indulnak, ám az egyedi igények növelhetik a végösszeget. A mécsesek tekintetében szintén színes a paletta.

- A LED-es mécsesek inkább az idősebbek körében kezdenek divatba jönni, sokuknak ugyanis fontos, hogy minél tovább kitartson. Kelendőek még a napelemes mécsesek, valamint újdonságnak számítanak a biomécsesek. Utóbbiak természetes olajjal készülnek, füstmentesen égnek, nincs kellemetlen szaguk, és az égési idejük átlagosan 4-5 nap – emelte ki Egyházi Katalin. Hozzáfűzte, kisebb mécseseket 100-200 forintért vásárolhatunk, a közepesek 4-500 forintba kerülnek, a nagyobbak ára pedig 1000 forint körül mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában