SÜMEG

2017.10.16. 13:45

Közelebb egymáshoz – Szovátai csoportot látott vendégül a település

A testvértelepülési kapcsolatok erősítését szolgálta az a projekt, amely támogatásának köszönhetően Szovátáról húszan vendégeskedtek a barokk kisvárosban. 

Tóth B. Zsuzsa

A szovátai csoport a püspöki palotánál Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati felhívásra benyújtott sikeres projektnek köszönhetően Sümeg testvérvárosából, Szovátáról 20 főt fogadtak a városban. Sümeg és Szováta kapcsolata 20 éves múltra tekint vissza, együttműködéseket ápolnak civil szervezeteik is. A legerősebb a Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szovátai Önkéntes Tűzoltók szakmai kapcsolata, több éve rendszeresen találkoznak, közös programokat szerveznek. A projektünk célja volt most, hogy egy jógyakorlatok átadását célzó közösségi programot szervezzenek, hosszú távon fenntartható, élő kapcsolat alakuljon ki a két város között. Központi téma a helyi értékek átadása, a szürethez kapcsolódó hagyományok bemutatása, a borkultúra és gasztronómia megismertetése, a magyar identitás ápolása, tapasztalatcsere, a legjobb gyakorlatok átadása, átvétele és ezek mentén közös, határon átívelő pályázatok tervezése volt.

A szovátai csoport a püspöki palotánál Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az együttműködéseket szorosabbra fűző programon a szovátai partnerek mellett részt vettek sümegi civil szervezetek is. A szovátai civileket az öt nap során, színes programok szórakoztatták. Megismerték Sümeg kulturális és épített örökségeit, részt vettek a szüreti programunkon, történelmi lovagi játékokon és lovagi vacsorán ismerkedtek a helyi értékekkel. Misén vettek részt, a szőlőültetvényt látogatták meg a sümegi vár oldalában. Borkóstolóval és sajtkóstolóval egybekötött vacsorán vehettek részt a Palota Pincében. A borvacsora előtt Tóth Tamás bemutatta családja díjnyertes kézműves sajtjait. A vendégek megtekinthették a Sümegi várat, meglátogatták a tűzoltóságot. A látogatást a kormány mellett a Bethlen Gábor alap és Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta. További együttműködési lehetőségekről is beszéltek az itt töltött idő alatt, felmerült testvérvárosi találkozók, tűzoltóversenyek, továbbképzések szervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában