rengeteg munkálat

2017.12.12. 07:20

Látványos városfejlesztési tervekről esett szó a közmeghallgatáson

A hulladékgazdálkodásról, a város szennyezett és roncsolt területeinek állapotáról, a természet és tájvédelem helyzetéről, a vízellátás helyi állapotáról, valamint az idei fejlesztésekről és pályázatokról is kaptak információkat az érdeklődők a városi közmeghallgatáson.

Szabó Péter Dániel

Mezei László főépítész (jobbra) ismertette a belváros megújításának terveit a közmeghallgatáson Fotó: Szabó Péter Dániel

A részleteket Kádár István önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság elnöke osztotta meg a hallgatósággal, majd Mezei László városi főépítész ismertette a hamarosan megvalósuló és a Thury-vár környékének megújítását célzó Zöld város projektet.

A beszámolóból kiderült, a Thury-vár előtti tér jelentős mértékben átalakul, a területet visszaállítják a 18-19. századi formájára. Az egykori orosz katonatemető helyén élővizes területet alakítanak ki egy tóval és a várárok megújításával, illetve az egykori Mária-kút is visszakerül majd a beruházáskor az eredeti helyére. Emellett a Zichy család által a korábbi évszázadokban épített egykori angolparkot is újra kialakítják a vár keleti oldalánál. A hátsó homlokzat és az evangélikus templom által körbezárt területen intenzív fatelepítés lesz, a vár mögött, az egykori Rejcsúrnál pedig egy városi közpark jön létre olyan sportolási, illetve rekreációs elemekkel kiegészítve, amelyek minden generáció számára alkalmasak lehetnek a szabadidő eltöltésére.

Mezei László főépítész (jobbra) ismertette a belváros megújításának terveit a közmeghallgatáson Fotó: Szabó Péter Dániel

Mezei László főépítész elmondta, a kiviteli tervek még ez év végéig elkészülnek, mely után a közbeszerzési eljárás is elindulhat. A tájékoztatóból kiderült, a rekonstrukcióban érintett területek átalakításához szükséges fakivágásokat hamarosan elkezdik. A beruházás konkrét kivitelezési munkálatai pedig a következő év tavaszán indulnak el.

A beszámolókat követően a városlakók fogalmazták meg kérdéseiket, s észrevételeiket. Szó esett szabálytalanul parkoló gépjárművekről, illetve igény merült fel több szeméttároló kihelyezésére a belvárosban. Akadt olyan városlakó, aki elégedettségének adott hangot a Kálvárián létesített parkolók, megújult járdák, buszmegállók és csapadékelvezetés kapcsán, ugyanakkor azt is észrevételezte, hogy a városrészbe kihelyezett szabadtéri fitneszgépek egy részének az aljzata sárban áll. Felmerült még pihenőpadok kihelyezése a Tési út temető menti oldalára, de egy ötlet is elhangozott azzal kapcsolatban hogyan lehetne még szebbé tenni virágosítással a Kálvária városrészt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában