BALATONKENESE

2018.01.16. 10:00

Legnagyobb tragédiánk: máig kérdés, hányan vesztek oda a Donnál

Aligha volt olyan magyar család, amely a II. világháborúban ne szenvedte volna valamiképpen kárát a doni katasztrófának – mondta el Tömör István polgármester a Donnál elesett hősökre emlékezve vasárnap.

Leitner Vera

– Történelemórán gyakran említik egyik legjelentősebb veszteségként a mohácsi vészt, ahol hatvan–hetvenezer áldozatról beszélünk. A Don folyónál ennek az óriási vérveszteségnek a kétszereséről, százhúsz–százötvenezer eltűnt, meghalt emberről beszélünk – mondta el Tömör István polgármester a református templom falán található emléktábla megkoszorúzásakor, mellyel a város az áldozatok előtt tisztelgett. – Évtizedeken át nem volt rá lehetőség, hogy az 1943 januárjában elesett, eltűnt hősökről méltó módon emlékezzünk meg – emelte ki a polgármester, aki rövid történelmi áttekintés során mutatott rá, miként sodródott az ország és a II. magyar hadsereg a tragikus katasztrófába.

Az emléktábla megkoszorúzásával a város az áldozatok előtt tisztelgett. Balra Tömör István polgármester Fotó: Pesthy Márton

– Magyarország 1941. június 27-én lépett hadba a németek oldalán, akik azt ígérték, hogy visszakapjuk a trianoni országfosztáskor elcsatolt területeket – mondta el Tömör István. A villámháborúra készülő németek a magyar hadsereget az orosz frontra vezényelték, ám a mínusz 30–40 Celsius-fokos téllel és a világpolitikai események változásával nem számoltak.

– Katonáink nyári felszerelésben, elavult fegyverekkel, élelmiszerhiánnyal küzdve vonultak ki a frontra, ahol 200 kilométer hosszú szakaszon kellett hídfőállásokat védeniük. 1943. január 12-én az orosz hadsereg átgázolt a magyar katonákon – mondta el a polgármester. Hozzátette, az orosz megszállás közel ötven éve alatt erről nem volt szabad beszélni, s a kutatások is igen mérsékelten zajlottak, máig vizsgálják, mi történhetett a Don-kanyarban pontosan. – Számadataink is hiányosak, egyes források szerint 207 500 fő alkotta a II. magyar hadsereget, melyből talán 60 ezer ember tért haza, ám 250 ezres létszámmal is találkozhatunk. Az elveszett katonák száma 120–150 ezer közé tehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában