Balti-tengeri hering, fehér kolbász és pirog

2018.03.17. 13:00

A lengyel gasztronómiával is megismerkedhetünk Veszprémben

A város ad otthont a Magyar–lengyel barátság hetének. A kulturális programok mellett a lengyel gasztronómiából is ízelítőt kapnak a veszprémi éttermek vendégei.

Balla Emőke

Jacek Luzsa (az ülő sorban balról a második), Vajda Pierre (az ülő sorban középen), valamint a veszp-rémi Betekints, Gizella, Gusto 13, a Fricska, a Nosztalgia Garden és Oliva étterem tulajdonosai, séfjei a közös főzésen Fotó: Melczer Zsolt

A kezdeményezéshez a Betekints, a Gizella, a Gusto 13, a Fricska, a Nosztalgia Garden és az Oliva csatlakozott, az étlapot Jacek Luzsa, a Malackrumpli lengyel származású séfje, illetve Vajda Pierre gasztroblogger, étteremkritikus, szakácskönyvek szerzője, filmrendező készítette. A Jacek Luzsa által összeállított menüt az öt étterem séfjével közösen lefőzték a Villa Mediciben.

Jacek Luzsa (az ülő sorban balról a második), Vajda Pierre (az ülő sorban középen), valamint a veszp-rémi Betekints, Gizella, Gusto 13, a Fricska, a Nosztalgia Garden és Oliva étterem tulajdonosai, séfjei a közös főzésen Fotó: Melczer Zsolt

Jacek Luzsa édesanyja lengyel, mint mondta, ő lengyel és magyar is. Elmesélte, hogy gyerekként nyáron kiköltöztek a Balti-tengerhez, kempingeztek nagy lakókocsival. Két és fél hónapot töltöttek a nagy családdal együtt, ott megismerte az autentikus lengyel konyhát. A mostani étlapot érzelmi alapon meghatározva rakta össze Vajda Pierre segítségével.

– Hoztam például fehér kolbászt, ami nem magyar szárazkolbász, nem is a bajor ízvilágot hozza. Ha belefőzzük a káposztába, meghatározó ízvilágot ad. A lengyelek nagyon sok gombát, friss és szárított gombát használnak, sok gombafajta van. Ha becsukjuk a szemünket, szinte egy lengyel erdőbe képzeljük magunkat. Emlékszem, gyerekkoromban nagyapám engem is elvitt gombászni. Ennek ellenére nem vagyok jó gombász.

Az ételek között meg lehet majd kóstolni a sóban érlelt, balti-tengeri heringfilét vodkás-paradicsomos habart tejfölben, a céklalevest, a tejszínes „lengyel” orjalevest, a töltött káposztát, a burgonyagombócot főzve, szalonnán, zsíron pirítva, tejföllel, a túrótortát, a sós és édes pirogot.

– A pirogot nagyon szeretem. Klasszikus, egyszerű, házi tészta, ami meg van töltve valamivel, savanyú káposztával, hússal vagy éppen gyümölccsel, ha desszertként fogyasztjuk. A pirog egy finom étel, a szívemhez közel áll.

Vajda Pierre úgy fogalmazott: a gasztronómia nagyon bonyolult és nagy formátumú kulturális cselekmény, minden előzményével és összefüggésével. Ő ezt nagyon komolyan veszi.

– 1975-ben felvettek a filmrendező szakra, akkor elkezdtem lengyel nyelvet tanulni. Tanulás közben rájöttem, hogy nagyon közel áll hozzám a nyelv. Bennem ott lehettek ezek a gyökerek. Egyszer eljutottam egy háztartásba, ahol óriási konyhát vittek. Ez a fajta mentalitás áthagyományozódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában