A közösség érdekei

2018.01.16. 07:00

Márta Istvánt a képviselő-testületbe választották Kapolcson

Az időközi választáson az öttagú testületbe választották Márta Istvánt is, aki szeretné modernizálni a falut, de óvni táji, épített értékeit, hagyományos és meghatározó összképét.

Balla Emőke

Márta István alapította a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletet, kitalálta a Kapolcsi művészeti napokat, mely Művészetek völgye fesztiválként vált országszerte ismertté, tavaly elindította a Kapolcska programot (fotónkon). Most a képviselő-testület tagja lett Fotó: archív

Márta István feleségével, Szurdi Éva keramikussal 1984 óta bebíró Kapolcson. Az elmúlt évtizedekben többször megkeresték őt, hogy vállaljon polgármesteri tisztséget a faluban. Korábban is, most is azt válaszolta, nem lenne életszerű, Budapestről nem lehet egy falut vezetni, noha aktívan részt vesz a falu életében, 1989-ben alapította meg a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletet. Most is sokan kérték, induljon a polgármester-választáson, ő úgy döntött, képviselőként megméretteti magát.

– A falunak szüksége van olyan emberre, aki kapolcsinak érzi magát, mégis kívülről is van betekintése, objektívebben nézi a tendenciákat. A döntés-előkészítésben és döntéshozatalban is aktívan részt veszek, használva a kapcsolatrendszeremet, ismertségemet, főként a kapolcsi emberek és Kapolcs szeretetét.

Márta István alapította a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletet, kitalálta a Kapolcsi művészeti napokat, mely Művészetek völgye fesztiválként vált országszerte ismertté, tavaly elindította a Kapolcska programot (fotónkon). Most a képviselő-testület tagja lett Fotó: archív

Márta István úgy véli, a falu összetétele heterogén, az a fajta közösségi összetartó erő, ami 1989-ben megvolt, mára átalakult. Sok bebíró jött a faluba, egyre kevesebb az őslakos. Egyre több a feladat, amihez összefogó, összetartó faluvezetés szükséges. Képviselőként ő ehhez tud hozzátenni, az elmúlt harminc esztendőben bizonyította, hogy közösségben gondolkodik. Célja, hogy az önös, egyéni célok ne írják felül a faluközösség érdekeit. Az idősek megbecsülését éppolyan fontosnak tartja, mint a fiatalok helyi értékekre való megtanítását – ő a települési értéktár vezetője is –, a helyi vállalkozók segítését. Vallja: Kapolcs jelene és jövőbeni fejlődése csak múltjának tiszteletére és tapasztalataira épülhet. Képviselőként tud segíteni a kor követelte korszerű kommunikációs technikákban.

Márta István köszönte az előző testület munkáját, hiszen a falu gazdálkodása rendezett. A kapolcsiak az időközi választáson Márvány Pétert választották polgármesternek, a testület kreatív és együttműködő, nincsenek olyan ellentétek, feszültségek, amelyek megnehezítenék, hogy a képviselők a falu prosperálására, fejlődésére koncentráljanak. Az egyik fő irányvonal a kulturális turizmus, amit tovább kell fejleszteni, a vállalkozásokat, a fiatalokat segíteni kell. A környező falvakkal való összefogást – amely a völgy településeit az elmúlt évtizedekben jellemezte – ki kell kihasználni a jövőben is. – Azt szeretném, hogy nyugodt légkörben, békességben teljenek a következő évek, ne legyenek feszültségek a faluban. Arra koncentráljunk, hogy ha már a falunak országos neve van, legyünk méltóak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában