Rosé Rizling és Jazz Napok

2018.06.01. 10:00

Mediterrán péntek: jazz és tangó

Utolsó hétvége a Jazz jegyében Veszprémben az esti fellépők igazi mediterrán élményt csempésznek a nyár esti forgatagba. Nem kell más csak egy pohár hűs rosé és kellemes zene: ez adja a Rosé Rizling Jazz Napok egyedi hangulatát.

veol.hu

Kapitány Quartett ( június 13. 18 órától)

A Kapitány Quartett 2014-ben alakult egy különleges alkalomból. Egy szép koncert keretén belül csodálatos tango-harmonika szépítette a zenei élményt. Az együttes repertoárja átöleli a középkori és barokk muzsikától a klasszikusokon át a romantikát. E mellett a filmzenék, híres slágerek és tangók világából is nagy előszeretettel szórakoztatja a hallgatóságot. Mindezeket akusztikus klasszikus vonós hangszereken szólaltatják meg legtöbb esetben mikrofonok és hangosítás nélkül. Többek között fellépnek különböző protokoll jellegű eseményeken, rendezvényeken, esküvőkön, kiállításokon és templomi hangversenyeken is.

A zenekar tagjai: :

Falvai Zsuzsanna – I. hegedű

Ráczné Nagy Andrea – II.hegedű

Kallai Míra – mélyhegedű

Kallai Nóra – gordonka

Vörös Eszter Tango Company feat. Tatorján József és Balogi Szilvia ( június 13. 20 órától)

Másfél óra Buenos Aires...

Régi, táncolható argentin tangókat, és modern, koncerttermekbe komponált tangó muzsikát játszik a Tango Company nevű magyar zenekar. Vezetője, Vörös Eszter az itthoni kevés bandoneon játékosok egyike. Maga is lassan két évtizede táncolja a tangót, a zenét pedig argentin mesterektől tanulta és tanulja folyamatosan külföldi képzéseken. Együtt játszott Európai egyik legjobb zenekarának tartott Hyperion Ensemle-el, de Fischer Iván felkérésére is zenélt több rendezvényen, ahogy hazai zenekarok is invitálták szólistaként.

Zenésztársai a klasszikus zene irányából kalandoztak e szenvedélyes tánczene felé. Selmeczi Gábor a Bécsi Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűse, illetve az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertmestere. Gárdos Éva korrepetitor és tanár sok éve a tangót is zongorázza Vörös Eszter különböző együtteseiben, György Attila pedig a MÁV Szimfonikusok, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar bőgőse, és a jazz szerelmese.

Az esten a zenészek a táncosokkal együtt megidézik Buenos Aires és a jellegzetes tangó táncestek, a milongák hangulatát. A 30-as évek kedvelt tradicionális tánczenéitől Astor Piazzolla és egy mai tangó-zeneszerző darabjai mind elhangzanak a színpadon.

A táncosok bemutatják a tangó improvizatív világát, illetve koreográfiákon keresztül is átadják a dél-amerikai, de valójában az egész világot többször is meghódító tangó szenvedélyét.

Tatorján József és Balogi Szilvia a veszprémi tangóközösség motorjai már több éve. A legnagyobb mesterektől tanulták a tangó titkait Buenos Airesben és a világ más pontjain. Rendszeresen vesznek részt külföldi kurzusokon és ún. tangó maratonokon, folyamatosan fejlesztve tudásukat.

Tizenöt éve táncolnak együtt, a tangó hat éve lett életük főszereplője.

„Megígértük Buenos Aires idős mesterpárosának, Carlitos Pereznek és Rosa Fortenek, hogy amit mutattak nekünk erről a táncról, azt tovább adjuk és őrizzük a hagyományt.” Remek zenei érzékkel mutatják meg tanítványaiknak és a közönségnek, milyen az az érzés, amikor két ember szabadon, mégis együtt, a legendás tangóölelésben táncol.

Ahogy minden tánczene, az argentin tangó is egy olyan zenei műfaj, amelyet igazán azok éreznek és játszanak könnyen, akik beleszülettek. Mégis egyre több külföldi együttes és táncos érti és érzi meg ezt az egészen különleges zenei világot. Kellő szenvedéllyel, elhivatottsággal és alázattal sokan játsszák már úgy az argentin tangót, ahogy a nagy elődök azt megálmodták. Sőt, a különböző kultúrákban felnőtt zenészek interpretációiban legalább annyira érdekes zene születik, ahogy saját világukat, zenei tapasztalatukat is belecsempészik abba a tangó muzsikába, amely a 20. század elején maga is egy valódi kulturális olvasztótégelyben született meg.

Zenészek:

Vörös Eszter: bandoneon, ének

Selmeczi Gábor: hegedű

Gárdos Éva: zongora

György Attila: nagybőgő

Táncosok:

Tatorján József -

Balogi Szilvia

Singer Street ( június 13. 22 órától)

A Singer Street 2011-ben a Grazi Vokál Totál a cappella Competition jazz kategóriájának első helyével írta be magát a jazzvokál világ életébe, majd következő évben a taiwani TCMC verseny győztese is lett jazz és performance kategóriákban.

2012-től Turnézott Taiwanon, és megjelent első lemezük, majd magánkiadásban egy karácsonyi album és „Mégis szép az élet” címmel további két hanghordozó.

2016-ban a Fertődi Ünnepi Játékok meghívására elkészítették és bemutatták Hay'd'n Seek című nagylemezüket, melyen Kim Nazarian a New York Voices énekesnője örömmel vállalta a közös munkát.

2017-ben a Budafoki Dohnányi Zenekarral Abba Simphony előadásukkal a Tokaji Fesztiválkatlan, a Pozsonyi Aréna és a budapesti Papp László Sportaréna színpadán szerepeltek.

A cappella szerepléseik mellett triójukkal a Budapest Jazz Club állandó fellépői. Számos tv-s megjelenés, és fesztiválmeghívás (Alba Régia, Fool Moon...) színesíti az együttes életét amellett, hogy tagjai maguk is a magyar kultúra izgalmas személyiségei:

Fehér Gábor (basszus) a Singer Street alapítója és hangszerelője, a Cotton Club Singers együttes egykori tagja, zeneszerző, zenepedagógus. Testvére Fehér Adrienn (alt) EmeRTon-díjas énekesnő, musicalszínésznő, karvezető, számos lemez és előadás fűződik a nevéhez Bartus Patrícia (szoprán) a Pesti Magyar Színház színésznője, Fenyő Miklós zenekarának tagja, Philipp György(tenor) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett karmester szakon, a Katona József Színház, a Nemzeti Színház, a Közép-Európa Táncszínház, a Magyar Állami Népi Együttes munkatársa.

A Veszprémfesten Cseke Gábor- zongora (MAO) és Bögöthy Ádám- nagybőgő (MAO) kíséretében adnak koncertet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában