Meghálálja a gondoskodást

2017.10.18. 19:37

A megelőzésre hívják fel a figyelmet a szív napján

Minden évben egy napot a keringési rendszer központi szervének, a szívnek szentelnek a magyarországi egészségügyi intézmények. A szív világnapján országszerte megelőző programokkal hívják fel a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségekre, a megelőzés fontosságára és az utógondozás jelentőségére.

Szabó Péter Dániel

s

Várpalotán a Thury-vár adott otthont a preventív jellegű rendezvénynek. Az eseményen Campanari-Talabér Márta polgármester beszédében a szívbarát életvitel fontosságát emelte ki. A város-vezető hangsúlyozta, a szív egy olyan kiemelt és értékes szerv, amely megérdemli és meghálálja a figyelmet és a gondoskodást.

- Sokan úgy vélik, hogy 50-60 évesen már túl késő változtatni, azonban ez nem igaz. Az orvosok azt mondják, hogy már három leadott kiló után jelentős vérnyomáscsökkenés, valamint a cukor- és zsíranyagcsere figyelemre méltó javulását tapasztalhatjuk. A minimum három hónapja tartó rendszeres testmozgás pedig valósággal csodákat művelhet – jegyezte meg a rendezvényen Campanari-Talabér Márta.

Az érelmeszesedés és a magas koleszterinszint összefüggéseiről beszélt Reiber István egyetemi docens Fotó: Szabó Péter Dániel

- A rendezvényen minden évben, így ezúttal is végeztünk különböző szűrővizsgálatokat. A látogatók vércukor-, illetve koleszterinszintjét mértük meg, s akinél magas értéket tapasztaltunk, annak javasoltuk, hogy keresse fel háziorvosát, s végeztessen el alaposabb laborvizsgálatokat, majd kezeltesse magát az egészsége érdekében – mondta el kérdésünkre Szalai Marianna, a rendezvény főszervezője. Az érelmeszesedés és a magas koleszterinszint ösz-szefüggéseiről Reiber István PhD címzetes egyetemi docens beszélt. A szakember hangsúlyozta, a koleszterin egy olyan molekula, mely az emberi szervezet működéséhez elengedhetetlen. Azonban olyan tulajdonsággal is rendelkezik, hogy ha túl sok van belőle, a felesleg egy idő után lerakódik az érfalban, ami az erek károsodásához vezet. Reiber István szerint csak az emberek életvitelén múlik az, hogy a koleszterin hasznossá, vagy végül károssá válik a szervezet számára.

Az előadást követően Mészáros Zalán volt mentőtiszt és Klupács Péter mentőtechnikus újraélesztési bemutatóját láthatták a jelenlévők, majd a programot szervező Egészséges Szívért Egyesület elnöke, Hetlinger Andrea foglalta össze szervezetük elmúlt évi tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában