október 23.

2017.10.23. 10:00

Megemlékezések a nemzeti ünnepen megyeszerte

Koszorúzásokat, megemlékezéseket tartanak az 1956-os szabadságharc és forradalom tiszteletére megyénk nagyobb településein.

VESZPRÉM Több ünnepi megemlékezést tartanak a megyeszékhelyen október 23-án a forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján. Az ’56-os szervezetek hétfőn 9 órától a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság épületében elhelyezett emléktáblánál tartanak ünnepséget, beszédet mond Ovádi Péter önkormányzati képviselő. Az Alsóvárosi temetőben 10 órától tartanak megemlékezést és koszorúzást.

A városi megemlékezést hétfőn 18 órától a Brusznyai-emlékműnél tartják. A rendezvényen Porga Gyula polgármester mond ünnepi beszédet, közreműködik Szarka Tamás, a Ghymes együttes énekese valamint zenészbarátai és Kőrösi Csaba színész.

Brusznyai Árpád középiskolai tanárra, az 1956-os forradalom kivégzett mártírjára emlékeztek a Lovassy László Gimnázium diákjai. Megkoszorúzták a várban lévő emléktáblát, mécsest gyújtottak. Az iskolában napközben ünnepi műsort szerveztek, a 10. b osztály bemutatta az Almássy Bettina Megfulladok című drámája alapján készült előadást, Megfulladunk címmel Fotó: Pesthy Márton

GYULAFIRÁTÓT Hétfőn 14.30-tól az alsó temetőben megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját, beszédet mond Czaun János, a városrészi önkormányzat vezetője.

ALSÓÖRS Ünnepi megemlékezés 23-án 17 órakor a művelődési házban.

AJKA Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója tiszteletére szervezett rendezvények október 23-án 18.30-kor fáklyás felvonulással kezdődnek. A menet a Kaszinótól indul, majd 18.45-kor ünnepi műsor és koszorúzás lesz Illyés Antal: A forradalom születése című szobránál a Templomdombon. Az ünnepi műsorban szerepelnek a Pannon Várszínház művészei, beszédet mond Dorner László önkormányzati képviselő, közreműködik az ajkai Bányász Fúvószenekar.

BADACSONYTOMAJ Október 23-án 17 órakor szentmise lesz a Szent Imre Római Katolikus Templomban, majd a Történelmi Emlékparkban rendezik a gyülekezőt, ott koszorúznak, fohászt és imát mond Földi István esperes, plébános. A fáklyás felvonulás onnan indul 18 órakor az Egry művelődési házba. Ott beszédet mond Krisztin N. László polgármester a zenés színpadi emlékműsor előtt.

Nagy Imre emlékszüret 22-én 10 órától a Zabó Birtokon.

BALATONAKALI Október 23-án 17 órától a művelődési házban tartanak megemlékezést az 1956-os szabadságharc és forradalom tiszteletére. A műsorban részletek hangzanak el Szilágyi Ferenc Világ csodája című kötetéből és Illyés Gyula Atlantisz sorsára jutottunk című 56-os naplójából. A művek Józsa Tivadar, Balatonakali tiszteletbeli polgára és Sótonyi Sándor tolmácsolásában szólalnak meg.

BALATONALMÁDI Keszey János polgármester mond ünnepi beszédet a városi megemlékezésen hétfőn 11 órától a Baross Gábor utcai hősi emlékműnél. A rendezvényen közreműködnek a Tapolcai Musical Színpad tagjai.

BALATONFÜRED Hétfőn 10 órakor koszorúzás lesz a Bibó- szobornál. 10 óra 30-kor térzene kezdődik a Kovászna parkban. 11 órakor ugyanitt kezdődik a megemlékezés, amin beszédet mond Kontrát Károly országgyűlési képviselő. 16 órakor a Bata ligetben tartanak megemlékezést, itt Hári Lenke alpolgármester mond beszédet. 17 óra 30-kor Száraz Miklós György Apám darabokban című könyvének bemutatása lesz az evangélikus templomban. 18 óra 30-kor fáklyás felvonulás indul az evangélikus templomtól a köztemetőig.

BALATONFŰZFŐN Ambrus Árpád, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet választmányi tagja lesz a városi megemlékezés szónoka hétfőn 11 órától az 56-os áldozatok emlékterén. Az ünnepségen – amelyet rossz idő esetén a művelődési központban rendeznek meg – közreműködik Kiss T. István színész.

BERHIDA Ünnepi megemlékezés és koszorúzás 23-án 10 órakor a polgármesteri hivatalban.

DEVECSER Október 23-án 10 órakor a művelődési házban megemlékező beszédet mond Ferenczi Gábor polgármester, majd irodalmi műsort adnak az általános iskola tanulói. A Deák téren ünnepi beszédet mond Németh Ákos Pál ügyvéd, a Devecseri Járási Nemzeti Forradalmi Tanács és a Devecseri Nagyközségi Forradalmi Tanács emléktábláját leleplezi annak készítője, Járóka Attila kőfaragó mester a koszorúzás előtt.

FELSŐÖRS Ünnepi megemlékezés 23-án 17 órakor a faluház tanácstermében.

HEREND Október 23-án, hétfőn 10 órától rendeznek városi ünnepséget a művelődési házban. Jánszky Lajos László polgármester megemlékezése után, Felkelt a nép címmel a Váci Mihály Irodalmi Színpad zenés műsorára kerül sor. Ezt követően a Hősök parkjában tartanak koszorúzást.

LOVAS Az 1956-os ünnepi megemlékezés október 23-án 10.30 órakor a Templom téren lesz. Rossz idő esetén a faluházban.

NAGYGYIMÓT Megemlékezést tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Nagygyimóton. Az eseménynek október 23-án, hétfőn 16.30-tól a Pápai és a Hunyadi utca sarkánál található „56 lángja” elnevezésű emlékmű környéke ad otthont. A rendezvényen beszédet mond Szaller Zsolt, Nagygyimót polgármestere, emellett emlékműsort rendezne, mely során fellép a Nagygyimóti Fürge Ujjak Nyugdíjas Klub.

NAGYVÁZSONY Október 23-án, hétfőn 17 órakor ünnepi műsort tartanak a Reményi Antal Rendezvényházban, majd 18 órakor koszorúzással folytatódik a megemlékezés.

PÁPA A hagyományokhoz híven idén is három helyszínen emlékezik meg a város az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról október 23-án, hétfőn. A főhajtás 17.30-kor a Deák Ferenc utcai Kiss Zoltán-emléktáblánál kezdődik, majd a Márton István utcában folytatódik. 18 órakor a JMSZK színháztermében beszédet mond a Gorlicéből érkező Rafal Kukla, Pápa lengyelországi testvérvárosának polgármestere.

PÉTFÜRDŐ Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezése 23-án 16 órakor a Közösségi Ház és Könyvtárban.

SZENTGÁL Ünnepi műsor 23-án 10.30 órakor a művelődési házban.

SÜMEG Az október 23-i ünnepség 14.30-kor koszorúzással kezdődik a temetőben, majd a Kisfaludy téren. 15 órakor megemlékezés lesz a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ színháztermében, ezt követően koszorúzás és mécsesgyújtás szerepel az ünnep programjában a Hősök emlékművénél.

TAPOLCA A 23-i ünnepségen a Katonai emlékparkban 23-án délelőtt tíz órakor beszédet mond Dobó Zoltán polgármester, közreműködik Lénárt László, a Honvéd Kulturális Egyesület, a Balaton-felvidéki Radetzky Hagyományőrző Huszár Egyesület.

TIHANY Október 23-án, hétfőn 11 órától ünnepi megemlékezést tartanak a művelődési házban, majd koszorúznak a Pisky sétányon, a kopjafánál. Beszédet mond Tósoki Imre polgármester. Közreműködnek a Tihanyi Bencés Iskola tanulói.

ZIRC Október 23-án 15 órakor az ’56-os emlékkőnél kezdődik a megemlékezés, ünnepi beszédet mond Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelő államtitkára. Ezután a városházán a III. Béla Gimnázium diákjai adnak műsort A suhancok forradalma címmel.

ZÁNKA Hétfőn 16 órától kezdődik az ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a faluházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában