Fellélegezhet végre a város

2018.01.10. 17:36

Megszűnhet végre a por- és pernyehullás Ajkán?

Képesek lesznek környezeti szempontból is fenntartható létesítménnyé alakítani az erőművet – mondta Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója az önkormányzattal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Borsos Renáta

Palkó György és Schwartz Béla a sajtótájékoztatón

A napokban megkezdődött a helyi erőmű teljes körű átvilágítása, miután a Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét megvásárolta a Veolia Energia Magyarország Zrt. Palkó György elnök-vezérigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy új tulajdonosként megkezdték az erőmű teljes körű vizsgálatát annak érdekében, hogy összegyűjtsék a hosszú távon hatékony és környezetkímélő működést biztosító fejlesztési célokat és megvalósítási javaslatokat.

A nemzetközi cégcsoport hazai leányvállalata komoly tapasztalattal rendelkezik biomassza-alapú, illetve vegyes energiaforrással működő erőművek üzemeltetésében és korszerűsítésében, számos magyarországi hőerőmű felújítását tervezte és valósította meg már sikeresen. Célja, hogy az ajkai erőmű is Magyarország legkorszerűbb létesítményei közé kerüljön, a lehető legnagyobb arányban biomassza-alapúvá váljon a széntüzelés mértékének minél nagyobb arányú csökkentése mellett.

Palkó György és Schwartz Béla a sajtótájékoztatón

A Veolia keresni fogja azokat a hatékonyságnövelő megoldásokat, amelyek megszüntethetik a szálló por és pernye kialakulását, derült ki a tájékoztatóból. A helyi erőmű megvétele szervesen illeszkedik a Veolia Energia Magyarország Zrt. hosszú távú stratégiájába.

– Úgy gondolom, hogy Magyarországon többek között a pécsi, a szakolyi, a dorogi, a nyíregyházi vagy a debreceni, részben vagy egészben biomasszaalapon működő erőművek üzemeltetése, illetve a fejlesztések során szerzett szakmai tapasztalatra, valamint műszaki és gazdasági hátterünkre építve képesek leszünk üzembiztos, költséghatékonysági és környezeti szempontból is fenntartható létesítménnyé alakítani az ajkai erőművet. Elsődleges célunk, hogy a létesítmény hosszú távon sikeresen működjön – fejtette ki a Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– Ajka különösen az utóbbi két évben sokat szenvedett az erőmű por- és pernyeszennyezésétől. Magunk is kerestük a megoldást arra, hogy ez megváltozzon. Fordultunk politikusokhoz, hatóságokhoz, de eddig semmilyen intézkedés nem vezetett eredményre. Úgy gondolom, a mai nap egy új időszámítás kezdete. Örömmel fogadtuk, hogy a Veolia Energia Magyarország Zrt. többségi tulajdont szerzett a Bakonyi Erőmű Zrt.-ben. Számunkra is kiemelten fontos a Bakonyi Erőmű Zrt. eredményes működése, valamint a távfűtés biztonsága és a környezetszennyezés megszüntetése, ezért az ajkai önkormányzat együttműködik a céggel a kedvező változások érdekében és segíti a megfelelő feltételek megteremtését. A most elindult folyamat biztató jövőt jelent – fogalmazott Schwartz Béla polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában