Bakonybél

2017.09.26. 13:29

Megújul a templom, a Kaszinó, a monostor előtti tér

A vasárnapi templomzáró ünnepi szentmisén Várszegi Asztrik bencés főapát – ő volt az ünnepi szentmise főcelebránsa, igehirdetője – búcsúztatta a templomot, búcsúzott az egyházközségtől.

Müller Anikó Hanga

Az ünnepi szentmisét Várszegi Asztrik bencés főapát celebrálta Fotó: Klesitz Róbert

. Jövőre lesz ezer éve, hogy Szent István király megalapította a Szent Mauríciusz monostort, a későbbi Bakonybél alapját s a millenniumot új templommal ünnepelhetik a bakonybéliek, a munkálatok idejére viszont a templom bezár. A főapát egyben a szerzetesi közösségnek is búcsút mondott, hiszen az év végével új főapátot választanak a bencés szerzetesek. Pályázati támogatásból a szentély visszanyeri eredeti pompáját, méltó helyet biztosítván a plébániai közösség istentiszteleteinek, a szerzetesi liturgiáknak. Bevezetik a fűtést, kényelmesebbek lesznek a szerzetesi stallumok és a hívek padjai is. A templomtér korszerű, energiatakarékos világítási rendszer kap. – A romos Kaszinó helyén olyan közösségi ház lesz, amelyet minden bakonybéli kedvére használhat rendezvényekre. Az idelátogató turisták mellett a bakonybéliek is szívesen látott vendégek az ajándékboltban, amely a felújítás után nagyobb területen fogadja vásárlóit, vagy azokat, aki egy tea mellett elbeszélgetnének a szerzetesekkel. Az építkezések nem önmagukért történnek, szeretnénk megőrizni és továbbadni spirituális, kulturális és természeti értékeinket, ismertette terveiket Halmos Ábel perjel. Márkus Zoltán polgármester kiemelte, a templom megújulása és a monostor ezeréves évfordulója egyaránt fontos az önkormányzatnak is. – A munkálatok ideje alatt a faluház ad helyet a szentmiséknek és a szertartásoknak, ezzel tudjuk segíteni az egyházközösség zavartalan életét. A munkálatok révén megszépül a templom előtti tér is, amely méltó központja lesz a településnek. A falu lakossága is készül a millenniumi évfordulóra, 2018-ban és 2019-ben több közösségi rendezvényt, kiállítást tervezünk a méltó megemlékezésre, amelyekkel mind a falu népszerűsítését, mind a legfőbb történelmi, hitéleti hagyományt képviselő monostor ismertségét szeretnénk szolgálni, mondta a faluvezető.


Az ünnepi szentmisét Várszegi Asztrik bencés főapát celebrálta Fotó: Klesitz Róbert

A szerzetesi közösség szerette volna, ha a sok újdonság mellett a régi emlékeknek is nyoma marad, ezért gyermekrajzpályázatot írt ki Az én falum és templomom címmel. A díjakat Várszegi Asztrik főapát adta át.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában