PAPKESZI

2018.01.10. 22:02

Méltó módon ünnepelhették meg a reformáció évfordulóját

Megközelítőleg ötszázezer forint értékű támogatásban részesült a református egyházközség tavaly Papkeszin.

Leitner Vera

Eizler Csaba lelkész úgy véli, sikeres pályázati évet zártak Fotó: Nagy Lajos

A református templom lelkésze, Eizler Csaba arról számolt be lapunknak, mi minden valósult meg az elmúlt fél évben a pályázat révén.

– 2016-ban nyújtottuk be a pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Tavaly bírálták el, s tavasz végén kaptuk meg az elnyert összeget programok, rendezvények szervezésére, megvalósítására – mondta el Eizler Csaba református lelkész. – Ennek keretében tudtuk megszervezni többek között azt a családi napot, mely egy gyermekek számára megszervezett egyhetes hittantábor lezárásaként valósult meg.

Eizler Csaba lelkész úgy véli, sikeres pályázati évet zártak Fotó: Nagy Lajos

Ugyancsak nyáron nyílt meg Osváth András amatőr festőművész kiállítása a református parókián. A tárlat valamennyi darabja kötődik Istenhez, a reformációhoz, s egy-egy vonásában a településhez is. A kiállítás kivitelezése és az azt követő szeretetvendégség ugyancsak támogatásból valósulhatott meg.

– Szeptember végén kirándulást szerveztünk Vizsolyba és Sárospatakra, a helyi és berhidai gyülekezet tagjaival együtt összesen negyvenhat fővel keltünk útra. Itt az útiköltséget tudtuk támogatni a pályázaton elnyert összegből – mondta el Eizler Csaba. A reformáció 500. évfordulója előtt október 31-én tisztelgett az egyházközség, kiállítással, emlékfa- és emléktáblaavatással emlékeztek meg, s itt ugyancsak jelentős segítségnek bizonyult a pályázati támogatás. Nesó Sándor és Nesó Barnabás közös alkotása, a templom kertjében elhelyezett emlékfa egyik oldala az egyházközség négyszázhúsz éves fennállására, másik a reformáció ötszázadik évfordulójára emlékezteti a híveket és az arra járókat. Az évforduló alkalmából a templom egy belső falán emléktáblát is avatott a gyülekezet, melyhez hasonlót már 1917-ben, a négyszázadik évforduló kapcsán is elhelyeztek az akkori hívek. A templom korábban üresen álló harangtornyában a faluban élő hívek összefogásából, segítségével, tárgyi felajánlásaikkal állandó kiállítás nyílt, mely a helyi református gyülekezet történetét őrzi.

A tavalyi adventi egyházmegyei kórustalálkozót ugyancsak a támogatás segítségével megszervezett szeretetvendégséggel tudták emlékezetesebbé, családiasabbá tenni. – Úgy vélem, fél év alatt sikerült mindent megvalósítani, amit elterveztünk, s a pályázatnak köszönhetően igényesen és méltóképpen tudtuk ünnepelni a reformációt – foglalta össze a lelkész a tavalyi év eredményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában