történelem

2018.02.18. 21:30

Méltón emlékezünk ma már Trianonra

1918 és 1924 között több mint 400 ezer személy menekült vagy költözött át az utódállamokból Magyarországra. E hatalmas népességtömeg elhelyezése komoly problémát okozott a magyar állam számára.

SZP

Szűts István Gergely történész Fotó: Szendi Péter

Szűts István Gergely történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának levéltárosa és a Magyar Tudományos Akadémia Trianon 100 kutatási projektjének kutatója tartotta meg a Lovasi esték második előadását.

Szűts István Gergely történész Fotó: Szendi Péter

A menekültek többsége korábbi állami alkalmazott volt, akikre az új államhatalomnak nem volt szüksége. Többségük szervezetten, vasúton érkezett Magyarországra. Amikor megérkeztek a trianoni Magyarország területére, éppen hatalmas számuk miatt nem volt számukra biztosított lakás, munkahely. Szűts István Gergely szerint napjainkban méltóképpen emlékeznek meg Magyarország 20. századi történetének egyik legfontosabb eseményéről, Trianonról. Fontosnak tartja, hogy a határon túl maradt népcsoportokat a magyar nemzet részének tekintsük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában