Nap-éj egyenlőség

2017.09.22. 15:59

Érdemes ma este Veszprémben az eget kémlelni!

Pénteken veszi kezdetét a csillagászati ősz.

Horváth Virág

 

A Földanya ünnepe van ma, köszönet a beérett termésért, illetve a betakarítás, aratás, szüret lezárultával a megérdemelt pihenés, megnyugvás kezdete. Talán a szemfülesek már a google-n is kiszúrták az alkalomhoz illő logót, de pontosan mi is történik ma?

Ladányi Tamás, asztrofotós kérdésünkre elmondta, az őszi nap-éj egyenlőség ebben az évben szeptember 22-én következik be világidőben 20 óra 2 perckor, ami egyben a csillagászati értelemben vett ősz kezdetét is jelzi. Elnevezéséből adódóan a nappal és az éjszaka hossza egyenlő ezen a napon, amelytől kezdve az éjszakák hossza növekszik a nappal rovására. Így folytatódik ez egészen a téli napfordulóig. Ekkor a Nap pontosan keleti irányban kel, és nyugaton nyugszik le, a tavaszi nap-éj egyenlőséghez hasonlóan.

A mai napon nagyon szép égi együttállásnak is tanúi lehetünk: alkonyatkor a nyugati horizont felett a vékony holdsarló mellett négy fokra a Jupitert figyelhetjük meg.

Az alább látható képet Siófok felől készítettem, ahonnan a nap-éj egyenlőség időszakában a Nap a Tihanyi-félsziget mögött mutatkozott. A fotózás időpontjában szerencsés módon ebben a kitüntetett irányban a Balatonon éppen egy vitorlás is ringatózott – tette hozzá a Ladányi Tamás, veszprémi asztrofotográfus, amatőr csillagász.

Fotó: Ladányi Tamás

Bár nagyon sokan mágikus energiákat tulajdonítanak ennek a napnak, és imádságra, vagy meditálásra buzdítanak, mégis érdemesebb talán saját szemünkkel megcsodálni ennek az estének a szépségét. És hol máshol lehetne ezt a legjobban megtenni, mint a Balaton-parton, Veszprém megyében?

Mutassa meg nekünk, küldje el fotóját a mai lemenő Nap sugarairól:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában