finom és különleges

2017.09.18. 19:48

Burgonyás ételek könyve – olvasóink receptjeiből

Megjelent a Burgonyás ételek könyve, a 22. receptkönyv, amely lapcsoportunk gondozásában, olvasóink finom és különleges receptjei alapján készült el.

Molnár Sándor

A Burgonyás ételek könyve receptversenyére, több mint kétszázan küldtek be 1400 darab receptet, melyekből közel 300 db-ot válogattak be az új könyvbe. A Veszprém megyei receptek beküldői közül azok a szerencsések, akiknek egy-vagy több ínyencsége is bekerült a gyűjteménybe, kis ünnepség keretében vehették át a könyv egy-egy példányát Balla Emőke főszerkesztő-helyettestől, a Napló Szerkesztőségében.

Sokan már régi ismerősként érkeztek, hiszen jelentek már meg receptjeik például a Fogyókúrás ételek-, a Családi ételek-, vagy az Egy tál ételek könyvében, hogy csak néhányat említsünk a sorozat receptválogatásai közül.

 

A főszerkesztő-helyettes elmondta, hogy a burgonya egy alapvető étel, amelyet mindenki jól ismer és használ. A magyarok változatosan főznek és a krumplit is nagyon sokféleképpen használják fel. Szólt arról is, hogy az új könyvbe beválogatott receptek alapján az ételeket a Betekints étterem készítette el, és Szász András fotós fotózta le őket. A most megjelent recept gyűjtemény fejezetei: Burgonyás saláták, Burgonyás levesek, Köretek burgonyából, Burgonyás főételek, Burgonyás finomságok, és az Egyéb burgonyás ételek.

A közvetlen hangulatú átadón a vendégek sorban meséltek kedvenc krumplis ételeikről, és megosztottak néhány apró titkot is az értő közönséggel. A rövid közvélemény-kutatásból kiderült, hogy talán a legtöbben a dödöllét kedvelik a jelenlévők közül, de mindenki szeretettel beszélt az olyan egyszerű, de finom ételekről is, mint a szilvás gombóc, a tócsi, vagy a rakott krumpli.

Berei Ferencné, Ica néni mind a 22 eddig megjelenő receptkönyvben szerepelt valamilyen különlegességgel. A burgonyás ételek könyvébe is bekerült négy receptje. Mint elmesélte, nagyon szeret főzni, mert amit gyerekkorában nem csinálhatott, vagy a szegénység miatt nem volt rá lehetősége, azt az elmúlt 30-40 évben bepótolja. Egyedül él, van két lánya, hat unokája és hét dédunokája. Minden szombaton és vasárnap süt az unokáknak, úgy hogy háromfelé osztja az adagokat. Újabban a burgonyás kuglóf a család kedvence. Elárulta azt is, hogy annyi receptje van, hogy már összefolynak a dolgok, ezért csak „papírból” süt, nehogy akár egy összetevőt is kihagyjon.

Hadnagy Imréné, Bea asszony is folyamatosan küld be recepteket a versenyre. A mostani pályázatra két receptet választott, melyek közül a medvehagymás pogácsáé került be a válogatás kötetbe. A medvehagymának az illata is egyedi és különleges. Vele, az alap krumplis pogácsát meg lehet „bolondítani”. Amikor medvehagyma szezon van, akkor folyamatosan az asztalra kerül a gyorsan elkészíthető finomság – tudtam meg tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában