Legfontosabb a biztonság

2018.07.20. 17:13

Nyolc új viharjelző állomást telepítenek a Balatonnál

Nyolc új viharjelző állomást helyez el a katasztrófavédelem a balatoni régióban, emellett folyamatosan fejlesztik a viharjelző rendszereket a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében – közölte Helt Ákos tűzoltó hadnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kovács Erika

A szóvivő kiemelte, a fejlesztéssel várhatóan Balatonszepezdre, Balatonedericsre, Fenékpusztára, Balatonszárszóra és Tihanyba új parti viharjelző állomás kerül, amit Siófokon, Szigligeten és Keszthelynél a vízre helyeznek el.

Helt Ákos hadnagy a Veszprém megyében telepített rendszerrel kapcsolatos megkeresésünkre azt válaszolta, elsőfokú viharjelzés legalább óránkénti 40 kilométeres erősségű szélnél lép életbe, ilyenkor percenként 45 sárga fényű villanás jelzi a vízben és a vízparton tartózkodóknak a veszélyt. Ekkor úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Óránkénti 60 kilométeres, vagy erősebb szélnél másodfokú a viharjelzés, a viharjelzőlámpák ekkor percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

-A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a nyaralókat, hogy mindig vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, ha baj történik, hívják a 112-es segélyhívó számot, hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette, a viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról a katasztrófavédelem weboldalán, vagy a „Tavihar” nevű ingyenes telefonos alkalmazással lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában