Néptánc és parmezán

2018.04.21. 08:15

Itália költözött a várpalotai várba egy hétvége erejéig

Egy 40 kilogrammos, extra hosszú ideig érlelt parmezán sajtot is felvágtak a színpadon a várpalotai Olasz napok rendezvénysorozat megnyitóján.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta, Várpalota, Alessio Terrenzi, Sant’Elpidio a Mare és Andrea Tagliavini, Quattro Castella polgármestere kóstol egy különleges, 40 kilogrammos parmezán sajtot a III. Olasz napok megnyitóján a Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel

A talján gasztronómiát és kultúrát középpontba helyező rendezvénynek harmadik alkalommal ad otthont a várpalotai Thury-vár.

A várpalotai Cserregő Néptáncegyüttes tagjai a jeles alkalomra egy olasz tánccal, a tarantellával készültek

Az ünnepélyes megnyitón, ahol Várpalota mellett a meghívott városok – Este, Berceto, Sant’Elpidio a Mare és Quattro Castella – képviselői is ott voltak, a Várpalotai Bányász Kórus és a Cserregő Néptáncegyüttes adott műsort, a megjelenteket pedig Campanari-Talabér Márta, a házigazda település polgármestere köszöntötte. Kiemelte, a sportból indult, a hagyományőrzésen keresztül fejlődött, s mára több területen is igen aktív Várpalota és Sant’Elpidio a Mare kapcsolata.

A folytatásban Olaszország arcai címmel fotókiállítás nyílt a várfolyosón, a rendezvényteremben pedig a Kováts Péter hegedűművész vezette Mendelssohn Kamarazenekar olasz estjére várták a látogatókat az ingyenes rendezvényen. Közben a várudvaron étel- és borkóstolók várták a közönséget, az érdeklődők megismerkedhettek többek között a cipőkészítés rejtelmeivel is.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota, Alessio Terrenzi, Sant’Elpidio a Mare és Andrea Tagliavini, Quattro Castella polgármestere kóstol egy különleges, 40 kilogrammos parmezán sajtot a III. Olasz napok megnyitóján a Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Szombaton tovább folytatódnak a színvonalas programok a Thury-vár udvarán. Reggel 10 órától olasz filmmaratonnal, köztük örökbecsű Bud Spencer-filmekkel várják a látogatókat, délután 15.30-tól pedig interaktív mesejátékkal kedveskednek a gyermekes családoknak, majd 17 órától Quattro Castella város ifjúsági zenekara és a Várpalotai Bányász Fúvószenekar ad közös koncertet a várudvaron. Közben természetesen lehet kóstolgatni az olasz ínyencségeket, legyen szó a finom kávéról, a sajtokról vagy a dél-európai országból érkező szakácsok arrabiata-szósszal, illetve nyúlhúsból készült raguval kínált tésztájáról. Utóbbit Barbara Settembrini, a Várpalota testvérvárosában, Sant’Elpidio a Maréban működő, s Olaszország legjobbjának megválasztott La Locanda dei Matteri étterem mesterszakácsa készíti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában