VESZPRÉM

2017.11.22. 07:30

Önzetlenül segítenek és példát mutatnak

Sokszoros véradókat, a véradásszervezésben tevékenykedőket és véradóbarát munkahelyeket is elismertek a véradók napja alkalmából rendezett ünnepségen a megyeházán.

Marton Attila

A rendezvényen közel negyven jubiláló véradó vehette át a Véradók megbecsüléséért kitüntetést. Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte, egyre kevésbé számít értéknek manapság az önkéntesen végzett tevékenység, holott ez az egyik igazi emberi érték. Hozzátette, a rendszeres véradók környezetük és a fiata-lok számára is példaként szolgálnak. Farkas Valéria, az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársa arról beszélt, nélkülözhetetlenek a vérkészítmények az egészségügy működésében. A vért a műtéti eljárások és transzplantációk mellett a belgyógyászatban, az onkológiában, a hematológiában és a gyermekgyógyászatban is felhasználják. Kiemelte, naponta országosan 1000-1500 véradás szükséges, hogy a biztonságos vérkészlet folyamatosan és egyenletesen rendelkezésre álljon. Megjegyezte, a vérellátás alappillérei a véradók, a vért más módon nem lehet pótolni, szintetikusan nem előállítható.

Libisch Éva, a Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei szervezetének véradásszervező koordinátora elmondta, a biztonságos vérellátáshoz évente 420-450 ezer egység vérre van szükség, közel félmillió önkéntes nyújtja karját véradásra. Hozzátette, a Vöröskereszt évente közel 13 ezer véradást szervez országszerte. A vérkészletet műtétekhez, baleseti sérülések ellátásához és transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez is felhasználják.

 

A rendezvényen támogatói oklevelet vehetett át Kovács Szilveszter, Sedenszki Csaba és Töreki Győző, valamint kitüntettek több céget, kulturális és oktatási intézményt is a véradó mozgalom segítéséért.Az ünnepségen közreműködtek az Országos Musical és Operett Kurzus tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában